Nagyvilág

Már a brit liberálisok sem akarják az eurót

Látványos gazdaságpolitikai fordulattal feladták a mielőbbi euróövezeti csatlakozást pártoló programjukat a brit Liberális Demokraták, belátva, hogy reménytelen a közös európai valuta elfogadtatása a hazai választókkal.

A harmadik legnagyobb brit parlamenti erőnek számító liberális párt politikájának egyik alaptétele volt eddig az euró gyors meghonosítása. Vince Cable, a liberális frakció nemzetközi tekintélyű gazdaságpolitikusa és pénzügyminiszter-jelöltje azonban a The Observernek, a legnagyobb baloldali vasárnapi brit lapnak a párt éves kongresszusa előtt kijelentette: a Liberális Demokraták már nem törekszenek a közeljövőbeni brit eurócsatlakozásra, és a következő választási kampányban sem fogják előtérbe helyezni ezt a kérdést.

Cable véleményét alátámasztják a felmérések is: a közvélemény-kutatások egyöntetű kimutatásai szerint a “kontinens” közös pénzét a britek legalább kétharmados többséggel utasítanák el az erről szóló referendumon.
Nagy-Britannia a legnagyobb európai uniós gazdaság, amely – még a konzervatív érában hozott döntéssel – önszántából kimaradt a valutaunió alapító országai közül.

Gordon Brown jelenlegi kormányfő, aki korábban tíz évig pénzügyminiszter volt, már évekkel ezelőtt kijelentette, hogy az euró meghonosításáról elvégzett előzetes hatásvizsgálatok a megszabott fő kritériumok legtöbbjében negatív eredménnyel zárultak. Brown ítélete óta nemhogy az euró bevezetéséről, de a népszavazásról sem hallani egy szót sem Londonban; az euró nagy-britanniai bevezetése évek óta nincs a brit politika hivatalos napirendjén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik