Nagyvilág

Kiszljak az oroszok új amerikai követe

Szergej Kiszljak eddigi külügyminiszter-helyettes Oroszország új washingtoni nagykövete, s a hétvégén elfoglalja állomáshelyét.

Kiszljak eddigi beosztásában az euro-atlanti irányú külpolitikát, a leszerelési kérdéseket és a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozását felügyelte.

A kinevezését tudtul adó közlemény rámutatott, hogy munkáját az orosz-amerikai kapcsolatok fejlődésének igen éles szakaszában kezdi meg, amikor egyebek mellett a kaukázusi helyzet, az amerikai rakétapajzs elemeinek Kelet-Európában és további harmadik országokban való elhelyezése, az iráni nukleáris program problémája, valamint a stratégiai támadó fegyverekről szóló, jövőre lejáró szerződés kérdése okoz feszültséget.

Tárgyalópartner volt

Megfigyelők emlékeztettek arra, hogy mind a rakétapajzs, mind a stratégiai támadó fegyverek kérdéseiben Kiszljak volt az amerikai fél orosz tárgyalópartnere.

Az Interfax hírügynökség szakértőket idézett, akik szerint Kiszljak rendkívül tapasztalt, pragmatikus diplomata, pontos megfogalmazásairól és kiváló tárgyalói képességeiről ismert. Tudott róla, hogy nem híve a nyilvános diplomáciának, s lehetőség szerint kerüli a sajtót, rendkívül ritka interjúiban pedig rendkívül óvatosan szokott fogalmazni.

Vaszilij Lihacsov, a parlament felsőháza külügyi bizottságának helyettes vezetője korábban kijelentette: Kiszljak kinevezése washingtoni nagykövetté “igen komoly lépés, és azt jelzi, hogy az Oroszországi Föderáció egyrészt követi nemzeti érdekei megvédését célzó vonalát, másrészt azonban konkrét eredményekre törekszik azon kérdéseknek a megoldásában, amelyekben mindkét fél – Washington és Moszkva – érdekelt”.

Tolmácsból nagykövet

Az Egyesült Államokat ugyancsak új nagykövet képviseli Moszkvában: John Beyrle júliusban foglalta el állomáshelyét. A tapasztalt diplomata egész karrierje során Kelet-Európával, a Szovjetunióval, illetve Oroszországgal foglalkozott. Anyanyelvi szinten beszél oroszul, olyannyira, hogy id. George Bush, akkori alelnökkel tolmácsként is járt Moszkvában 1982-ben, Leonyid Brezsnyev temetése alkalmából. A nagykövet édesapja – aki az Arlingtoni Nemzeti Temetőben nyugszik – talán az egyetlen amerikai állampolgár volt, aki a történelem során a Vörös Hadseregben szolgált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik