Nagyvilág

Fehérek ítélkeznek O.J. Simpson fölött

Kizárólag fehér emberekből álló esküdtszék ítélkezik majd O.J. Simpson, a fegyveres rablással, emberrablással és egyéb erőszakos bűncselekményekkel vádolt fekete bőrű egykori amerikaifutball-sztár perében - jelentették be pénteken Las Vegasban.

Az egykori futballcsillag és színész védőügyvédei kifogást emeltek, mert szerintük az ügyészség szándékosan kizárta az afro-amerikai jelölteket az esküdtek válogatása során.

David Roger kerületi ügyész ezt azzal hárította el, hogy a 12 esküdt mellé kiválasztott 6 tartalék esküdt közül kettő fekete bőrű. Jackie Glass kerüli bíró közölte, nem lát bizonyítékot arra, hogy szándékosan kizárták volna a feketéket a testületből.

A megbocsátás híve

Roger két afro-amerikai nőt kizárt, de nem bőrszínük, hanem túlzott vallásosságuk miatt; az egyik a megbocsátás híve, a másik azt mondta, valószínűleg senkit nem küldene börtönbe.

Simpson és szintén fekete vádlott-társa, Clarence C. J. Stewart ügyvédei az esküdtválogatás megismétlését kérték, amit a bíró elutasított. A 12 tagú esküdtszék 9 nőből és 3 férfiból áll.

Az esküdtek kiválasztásával hétfőn kezdődött meg O.J. Simpson újabb pere Las Vegasban. A bíró el akarta kerülni, hogy az esküdtek döntését befolyásolja Simpson 1995-ös kettős gyilkossági pere, amelyben az egykori sztárt felmentették.

Csak visszalopta

A 61 éves hajdani futballcsillagot azzal vádolják, hogy 2007. szeptember 13-án több társával betört egy Las Vegas-i szálloda szobájába; az ott lakó emléktárgy-kereskedőktől fegyverrel a kezükben sporttrófeák átadását követelték. A trófeák mintegy 100 ezer dollár értéket képviselnek. Simpson azt állítja, nem tudta, hogy társainál fegyver van, és kizárólag olyan értékeket követelt vissza, amelyeket korábban elloptak tőle.

A volt futballsztár és vádlott-társa ártatlannak vallja magát. A 12 pontban vádolt Simpsont – ha bűnösnek találják – életfogytig tartó börtönbüntetés fenyegeti. A per elején Simpson közölte: hisz az igazságszolgáltatásban, és biztos abban, hogy felmentik.

Az esküdtek kiválasztása után így szinte pontosan egy évvel a fegyveres rablás és emberrablás után, hétfőn elkezdődhet a per tárgyalása, amely előreláthatólag egy hónapig tart majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik