Nagyvilág

Felfüggesztenék az orosz mandátumot az EP-ben

Az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése képviselőinek egy csoportja - köztük magyarok is - indítványozták, hogy függesszék fel az orosz delegáltak mandátumát a testületben a grúziai konfliktusban betöltött orosz szerep miatt.

Az Európa Tanács 318 tagú parlamenti közgyűlésének 24 képviselője nyújtotta be az indítványt, amely szerint felül kell vizsgálni az orosz ET-küldöttség mandátumát, mielőtt szeptember 29-én megkezdődik a közgyűlés ülésszaka. „Mélyen aggaszt minket a konfliktus, amelyben a kontinens legfőbb emberi jogi szervezetének (ET) két tagországa áll egymással szemben” – írták a képviselők, akik a 47 ET-tagországból 14-et képviselnek, köztük finn, svájci, magyar, lengyel, dán, svéd és balti államokbeli.

Az indítványról csak a teljes közgyűlés határozhat, és szavaznia kell arról, hogy felfüggeszti-e valamely képviselőjének szavazati jogát. Ha a képviselők többsége megszavazza ezt, akkor az orosz képviselők ezt követően nem voksolhatnak a közgyűlésben, amely évente négyszer ül össze, hogy megvitasson az emberi jogokkal és a demokráciával kapcsolatos kérdéseket. Az indítványozó képviselők szerint Oroszország nem védi a demokráciát és az emberi jogokat, amelyek pedig a legfőbb alapelvei a II. világháború után létrehozott, strasbourgi székhelyű szervezetnek.

Nem ez az első eset, hogy Oroszországot ilyen fenyegetés éri a szervezetben. Nyolc évvel ezelőtt a közgyűlés a csecsenföldi jogsértések miatt felfüggesztette az orosz képviselők szavazati jogát. Az oroszok akkor tiltakozásul kivonultak a teremből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik