Nagyvilág

Űrruhát visz a Progressz a Nemzetközi Űrállomásra

Elindult egy Progressz orosz teherűrhajó szerda este a kazahsztáni bajkonuri űrrepülőtérről a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A Progressz M-65 több mint 2,5 tonna rakományt – élelmiszert, vizet, fűtőanyagot és felszerelést – szállít az ISS legénysége számára. A rakományban helyet kapott az első orosz fejlesztésű, számítógépesített szkafander, az Orlan-MK, amelyet űrséták alkalmával viselnek majd az űrhajósok. Az űrruha „megsúgja” a kozmonautáknak, hogy a szkafander felöltése során milyen sorrendben kell ellenőrizniük az öltözék egyes részeit, rendszereit, mielőtt kilépnének a világűrbe, majd rendszeresen tájékoztatja azok állapotáról az űrhajóst.

Amennyiben az űrséta során rendellenesség lép fel – például nagyon szökik a szkafanderből az oxigén -, a számítógép erre figyelmezteti az öltözék viselőjét, és még tanácsot is ad arra nézve, hogyan viselkedjen. A 120 kilogramm súlyú számítógépesített szkafandert úgy tervezték, hogy négyévi használat során átlagosan 15 űrsétát lehessen benne megtenni.
A Progressz teherűrhajó várhatóan két nap múlva kapcsolódik össze a Nemzetközi Űrállomással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik