Nagyvilág

USA: az oroszok hagyják el grúziát!

Oroszország hagyja el Grúziát és ne keressen újabb kifogásokat - közölte szerdán a washingtoni külügyminisztérium, amelynek megfigyelők szerint talán ez volt az eddigi legkeményebb felszólítása Moszkva irányában.

“Ezek állandóan azt keresik, hogyan bújhatnának ki a kötelezettség alól, amelyet vállaltak” – fogalmazott nyersen Sean McCormack külügyi szóvivő.

Utalt arra, hogy Moszkvának be kell tartani az augusztusi grúziai háborút lezáró nemzetközi tűzszüneti megállapodást és ki kell vonnia csapatait Grúziából. “Távozzanak és ne keressenek kifogásokat” – mondta a szóvivő, hozzátéve, “ez folyik augusztus óta és nem ér véget”.

Washingtont az is aggasztja, hogy Oroszország, mint kedden bejelentette, mintegy 7600 főnyi erőt szándékozik állomásoztatni a két grúziai szakadár területen; ez kétszer több orosz katonát jelent annál, mint amennyi a háború előtt Abháziában és Dél-Oszétiában volt – mondta a szóvivő.

Kijelentette, hogy ez a lépés az oroszok által aláírt tűzszünet megsértésével érne fel, mivel a megállapodás szerint az orosz erőknek el kell hagyniuk a háborúban elfoglalt pozícióikat.
“Oroszországnak, a kormánynak és a csapatoknak be kell tartaniuk nemzetközi vállalásaikat” – jelentette ki a szóvivő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik