Nagyvilág

A szerbeknek fontos az EU-tagság

Kormánya elsődleges célkitűzései közé sorolta szerdán a szerb külügyminiszter a felgyorsított ütemű közeledést az Európai Unióhoz, beleértve az uniós tagság megszerzését.

“Az ok nagyon is egyszerű: Szerbia osztja a XXI. századi európai értékeket, és mélyen hisz abban, hogy segítségükkel képesek megbékélni egymással a korábbi ellenségek” – mondta Vuk Jeremic az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) bécsi székhelyű állandó tanácsában.

Beszédében hangoztatta, hogy országa békésen, a diplomácia eszközével igyekszik megközelíteni Koszovó egyoldalúan kinyilvánított önállóságának kérdését. Szerinte ennek a magatartásnak tudható be, hogy az ENSZ-tagországok jelentős része eddig tartózkodott a volt szerbiai tartomány függetlenségének elismerésétől. Aláhúzta azt is, hogy Szerbia számára lényeges a térség békéjének és stabilitásának a megerősítése.

Nyilvánvalóan párhuzamot vonva a koszovói, abháziai és dél-oszétiai önállósulás között, a külügyminiszter úgy vélekedett, hogy az utóbbi időkben olyan események zajlottak le Európában, amelyek megrongálták a biztonság és az együttműködés hálóját. “A dominók elkezdtek dőlni!” – figyelmeztetett, de rögtön hozzátette: szerinte még van idő a bizalom helyreállítására, amivel el lehet kerülni, hogy az események kicsússzanak az ellenőrzés alól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik