Nagyvilág

Pakisztán nem engedi külföldi katonák bevetését a területén

A pakisztáni hadsereg vezetése nyilatkozatban szögezte le szerdán, hogy nem engedik meg külföldi katonák bevetését az ország területén.

“Az ország szuverenitását és területi integritását minden áron megvédjük, külső erőnek nem engedjük meg, hogy akciókat hajtson végre Pakisztán területén” – hangzik a közlemény.

A nyilatkozat előzménye, hogy a múlt héten egy amerikai kommandós alakulat Afganisztán felől áthatolt a határon, és összecsapást vívott pakisztáni területen. Afganisztán 2001-es lerohanása óta ez volt az első elismert amerikai katonai akció pakisztáni földön, nem számítva a pakisztáni célpontokra mért légi csapásokat. A bevetésben húszan haltak meg, köztük nők és gyermekek is.

Asfak Kajani vezérkari főnök nyilatkozatával párhuzamosan Mike Mullen tengernagy, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője egy kongresszusi meghallgatáson azt mondta, hogy a Pentagon vezetése “egy új, átfogóbb stratégián” dolgozik, amely az afgán-pakisztáni határ mindkét oldalára kiterjed.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik