Nagyvilág

Ukrajna látja kárát az orosz-grúz konfliktusnak

A NATO világossá tette, hogy a kaukázusi válság miatt Grúzia NATO-tagsága hosszú időre lekerült a napirendről, ez azonban Ukrajna NATO-kilátásait is rontja, a szervezet ugyanis együtt kezeli a két ország csatlakozásának kérdését. Az orosz-grúz konfliktus megoldásában az Európai Unió fellépését Moszkva jobban fogadná, mint a NATO segítségnyújtását – állapították meg a Külügyi Intézet szakértői.

Grúzia NATO-tagságának lehetősége jelen pillanatban a távoli jövőbe vész, sem rövid, sem pedig hosszú távon nem lehet arra számítani, hogy a szervezet felgyorsítaná a csatlakozási folyamatot – állapította meg Rácz András, a Külügyi Intézet szakértője, aki szerint immár Európa is viszonylagos egységet mutat abban, hogy a NATO-csatlakozás feltételei egyelőre ne nyíljanak meg Grúzia számára.

Moszkvának jobban tetszene az EU

Az orosz-grúz válság rendezésében az Európai Unió mellett a NATO is szerepet fog játszani, ugyanakkor rámutatott, hogy a NATO diplomáciai vagy politikai fellépése a grúz-orosz konfliktus megoldásában kevésbé lenne szerencsés, mintha az EU-s segítség érvényesülne – nyilatkozta Romsics Gergely. Moszkva a NATO szerepvállalására sokkal érzékenyebben reagálna, mint az uniós jelenlétre – tette hozzá.

Ennek oka, hogy az amerikai és a NATO jelenlétet nem lehet különválasztani. Moszkva szempontjából csak részletkérdés, hogy ténylegesen amerikai vagy NATO zászló lesz-e azokon a katonai egységeken, amelyek például a Fekete-tengeren megjelennek. Rácz András szerint az sem elképzelhetetlen, hogy az amerikaiak katonai bázisokat alakítanak ki a kaukázusi országban, ez azonban tovább növeli a feszültséget a térségben.

Washington továbbra is a grúzok mellett

Az Egyesült Államok továbbra is erőteljesen támogatni fogja Grúziát, hiszen már így is minden politikailag lehetséges segítséget megad az Egyesült Államok a kaukázusi országnak – mondta Romsics Gergely, hozzátéve, hogy az amerikaiak már most is elkezdték pótolni az amerikaiak a grúzok által elszenvedett katonai veszteséget, másrészt tovább folytatódik a grúz katonák felkészítése.

Rácz András szintén egyetértett abban, hogy az Egyesült Államok továbbra is jelentős katonai segítséget ad majd Grúziának, akárcsak az elmúlt néhány évben. Szerinte az amerikai szerepvállalást az elnökválasztás kimenetele sem fogja nagy mértékben befolyásolni. Egyik jelölt sem engedheti ugyanis meg magának, hogy túlzott gyengeséget mutasson Oroszország irányába – emelte ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik