Nagyvilág

Tíz évet kaphat az izraeli kormányfő

Izraeli rendőrségi források szerint Ehud Olmert izraeli kormányfő jó eséllyel számíthat letöltendő börtönbüntetésre. A miniszterelnök visszavonulását már bejelentette elhúzódó korrupciós botrányai miatt. Lemondása után azonban akár tízéves börtönbüntetésre is számíthat, ha elítélik. Míg a megvesztegetés vádját nehezebb bizonyítani, addig a pénzmosás vádjával szemben Olmert védekezhet nehezebben.

A források szerint nem valószínű, hogy Olmert vádalkuval kibújhat a büntetés alól. „A pénzmosás tényét nem annyira bonyolult bebizonyítani, az érte kapható büntetés pedig kemény” – vélik a rendőrségi tisztviselők.

Olmertet azzal gyanúsítják, hogy jelentős összegeket és családja utazásainak finanszírozását fogadta el egy Talansky nevű üzletembertől, anélkül, hogy az izraeli állam erről értesült volna, és cserébe hatalmával visszaélve előnyökhöz jutatta megvesztegetőjét.

Közvélemény-kutatások szerint az izraeliek körében minden eddiginél alacsonyabb a jelenlegi miniszterelnök népszerűsége. A miniszterelnöki posztra Tzipi Livni miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter, valamint Ehud Barak, az ellenzéki Munkapárt elnöke a legesélyesebb, de Shaul Mofaz közlekedési miniszter is versenyben van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik