Nagyvilág

Bush csapatkivonással búcsúzik Iraktól

8000 Irakban szolgáló amerikai katona kivonását jelenti be kedden George Bush amerikai elnök. Ezzel egy időben növekedni fog az Afganisztánban szolgálatot teljesítő katonák létszáma.

Hétfői bejelentés alapján kedd este fog felszólalni az elnök a Nemzetbiztonsági Egyetemen. A döntést magas rangú katonai vezetők, többek közt David Petraeus szakértelmére támaszkodva hozta meg Bush elnök. A felszólalásról szóló tájékoztató szerint Petraeus és a vezérkar további csapatkivonási akciókat szorgalmaz.

Az ütemterv szerint először harcoló alakulatok 3400 tagja térhet haza, benne foglalva a technikai személyeztet, katonai mérnököket és a katonai rendészet tagjait – írja a CNN. Novemberig visszatérhet hazájába egy a most Anbar tartományban szolgáló tengerészgyalogos zászlóalj is, ez körülbelül 1000 főt jelent. 2009 februárjára pedig egy másik gyalogos dandár hazaszállítását tervezik.

Ez összesen körülbelül 8000 amerikai katona hazatérését jelenti, és őket nem fogják újoncok váltani. Amennyiben a konszolidáció tovább folytatódik Irakban, Petraeus tábornok és katonai vezetőink szerint újabb csapatkivonások lehetségesek és szükségesek 2009 első felében” – áll a Bush beszédét vázoló tájékoztatóban. Az irat kiemeli továbbá, hogy a polgári áldozatok száma minden eddiginél alacsonyabb szintre csökkent a háború óta, a szektás és öngyilkos merényletek száma határozottan csökken, és visszatérni látszik a közösségekbe a hétköznapi, normális élet.

A folyamat azonban még törékeny lábakon áll, és nem visszafordíthatatlan. „Még mindig veszélyes ellenfélnek kell tekinteni a felkelőket és vallási fanatikusokat, azonban a támadásokat visszavertük, és az iraki haderő egyre inkább alkalmas arra, hogy átvegye a vezető szerepet a harcban és a győzelemben is” – ismerhetjük meg Bush elnök álláspontját, melyet a siker és visszatérés politikájaként jellemez.

Jelenleg 146 000 amerikai katona teljesít szolgálatot Irakban és mintegy 33 000 Afganisztánban. A hosszabb távú csapatkivonások teljesítése azonban a novemberi elnökválasztások nyertesére vár, aki januárban foglalja el az elnöki széket – írja a BBC.

Más a helyzet Afganisztánban. Az ott állomásozó amerikai katonák száma a két évvel ezelőtti 20 000 főről mára 33 000-re növekedett. Egy eredetileg Irakba szánt zászlóalj novemberben Afganisztánba repül, és további harcoló alakulatok, több ezer fő érkezése várható januárban. Az elnök leszögezi, hogy ameddig a terroristák és szélsőségesek ártatlanokat vesznek célpontba, addig a koalíciós erők életüket kockáztatják, hogy megvédjék őket. Elismeri ugyanakkor, hogy olykor előfordul, hogy amerikai csapásoknak esnek áldozatul civil állampolgárok, mint azt Hamid Karzai afgán elnök a közelmúltban többször sérelmezte.

Egy az afgán segélyeket koordináló szervezet múlt havi jelentése szerint 2001 óta most érte el a legmagasabb értéket a civil áldozatok száma. Csak júliusban mintegy 260 afgán ártatlan civil vesztette életét támadásokban. Az afgán kormány szerint ebben nagy szerepe van a Pakisztán és az afgán-pakisztáni határon tevékenykedő iszlám milíciák fegyverszüneti megállapodásának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik