Nagyvilág

Népszavaznának a lengyelek a rakétapajzsról

Országos népszavazás kiírását kezdeményezi a lengyel Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) az átfogó amerikai rakétaelhárító rendszer egyes elemeinek Lengyelországba telepítéséről.

A telepítést ellenző, ellenzéki SLD szerint a kormány figyelmen kívül hagyta a közvéleményt, amikor aláírta a rakétatelepítésről szóló megállapodást. A rakétapajzs elemeinek befogadása “nem javítja Lengyelország biztonságát, hanem új veszélyek forrása” – érvel a tárgyban hozott, hét végi állásfoglalásában a párt országos tanácsa.

Az SLD parlamenti vitát szeretne a rakétapajzsról és népszavazási kezdeményezést terjeszt be a tárgyban a törvényhozás alsóházában. A kezdeményezés sikeréhez 69 szavazatra van szükség, míg a párt frakciója csak 42 tagot számlál. Ha más pártoktól nem kap elegendő támogatást, aláírásgyűjtésbe kezd az SLD a referendum érdekében.

Grzegorz Napieralski pártelnök bejelentette: aláírt egy megállapodást Jiri Paroubekkel, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnökével arról, hogy a két párt együttműködik a rakétapajzs elleni kampányban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik