Nagyvilág

Merkel gratulált ellenfelének

Gratulált a német szociáldemokraták újdonsült kancellárjelöltjének, egyben legfőbb választási riválisának, Frank-Walter Steinmeiernek hétfőn Angela Merkel, a konzervatív pártok kancellárja.

Merkel – aki a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke is – hivatalos nyilatkozatában jókívánságait fejezte ki a német nagykoalíciós kormány szociáldemokrata külügyminiszterének abból az alkalomból, hogy az SPD kancellárjelöltjeként indul a jövő évi parlamenti választásokon.

Úgy vélte, hogy Steinmeier jelölése izgalmas választási harcot tesz lehetővé az országban. Ugyanakkor meggyőződésének adott hangot, hogy kettejük kormányzati együttműködése folytatódik a nagykoalíción belül.

A munkára koncentrál

Röviddel a kancellári állásfoglalás után egyébként Merkel és külügyminisztere megállapodott abban, hogy a választási rivalizálás ellenére a hátra lévő kormányzati időszakban az ország érdekében a szakmai munkát helyezik előtérbe.

Thomas Steg kormányszóvivő-helyettes közlése szerint mindketten úgy vélték, hogy a közös kormánypolitika esélyeit mindaddig ki kell használni, amíg csak ez lehetséges, szándékuk szerint a 2009-es választási esztendő jelentős részében. Egyidejűleg egyetértettek abban, hogy a jövő évben rövid és a kölcsönös tiszteleten alapuló választási kampányra van szükség.

Együttműködne a szocdemekkel

Merkel konzervatív pártelnök-kancellár együttműködési szándékát fejezte ki a szociáldemokraták elnökjelöltjének, Franz Münteferingnek is, egyben pedig “megbízható munkájáért” köszönetet mondott Kurt Becknek, az SPD előző nap lemondott elnökének.

A nyilatkozat ugyanakkor némi bírálatot is tartalmazott. Merkel úgy vélte ugyanis, hogy a szociáldemokraták vasárnapi vezetőváltásának körülményei méltatlanok voltak egy néppárthoz. Mindez az SPD mély megosztottságára utal – hangoztatta a konzervatív politikus, de egyidejűleg azt a reményt fogalmazta meg, hogy a szociáldemokrata párt úrrá lesz a megosztottságon.

A Német Kereszténydemokrata Unió továbbra is a stabilitás és a közép ereje kíván maradni – jelentette ki végezetül Angela Merkel.

Ideológiai döntések

Közben összeült az SPD elnöksége, hogy hivatalosan is pártelnöknek jelölje Franz Münteferinget, s meghatározza a döntést véglegesen szentesíteni hivatott rendkívüli pártkongresszus időpontját.

Közvetlenül az ülés kezdete előtt több tekintélyes szociáldemokrata politikus egy új kezdet fontosságát és a frakcióharcok beszüntetésének szükségességét hangsúlyozta.

Klaus Wowereit berlini kormányzó polgármester úgy vélte, hogy az SPD-nek baloldali néppártnak kell maradnia, míg Andrea Nahles alelnök, a balszárny vezetője azt hangoztatta: a szociáldemokraták csak akkor lehetnek erősek, ha nemcsak tartalmi kérdésekben értenek egyet, de egységesen sorakoznak fel a párt vezetői mögött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik