Nagyvilág

Nem oldják fel a Kubát sújtó embargót

Az Egyesült Államok nem oldja fel a Kubával szemben bevezetett embargót - jelentette ki vasárnap Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter.

Rice marokkói látogatásán nyilatkozott egy nappal azután, hogy a kommunista vezetésű szigetország a szankciók eltörlését kérte annak érdekében, hogy az amerikai vállalatok hitelekkel és segélyekkel könnyíthessenek a Gustav hurrikán pusztítását elszenvedő kubaiak helyzetén. A havannai külügyminisztériumi közlemény nem tett említést arról, hogy Kuba elfogadja-e az Egyesült Államok által a hurrikánkárok enyhítésére felajánlott 100 ezer dollárnyi gyorssegítséget, amelyet Washington egy nem kormányzati szervezeten keresztül juttatna el a rászorulóknak.

„Nem lenne bölcs”

“Nem gondolom, hogy a mostani helyzetben bölcs dolog volna az embargó feloldása” – mondta Rice. Hozzátette: George Bush amerikai elnök világossá tette, hogy Washington akkor fog “kedvezően reagálni”, ha a kubai rezsim kész lesz szabadon engedni politikai foglyokat, valamint szabad és tisztességes választások megtartására egyéb reformok mellett. Az amerikai kormány 1962 óta tart érvényben embargót Kubával szemben, egyedül gyógyszerek és élelmiszerek szállítását engedélyezi az Egyesült Államokból a karibi szigetországba.

A Gustav az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán mérve a második legerősebb fokozatú hurrikánként haladt át Kuba felett. Míg a karibi térségben és az Egyesült Államokban összesen 122 ember halálát okozta, Kubán halálos áldozatok nélkül vonult végig, de megrongált százezer házat. A karibi szigetország keleti részén most a “rendkívül veszélyesnek” minősített Ike hurrikán közeledése miatt rendeltek el készültséget.

Jön Ike

Az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán a második legnagyobb, azaz 4-es erősséget elérő Ike vasárnap reggel elérte a Bahama-szigeteket. A szigetcsoport délkeleti részén elterülő Great Inagua-szigetre csapott le, miután jelentős károkat okozott a Turks- és Caicos-szigeteken.

A Great Inagua-sziget mintegy 1000 lakosa alaposan megszenvedte az óránként 215 kilométeres széllökésekkel tomboló hurrikánt – mondta egy helyi lakos telefonon a francia hírügynökségnek. Az egész sziget áram nélkül maradt, a partot hatalmas hullámok csapkodják. A hurrikán gyakorlatilag mindenütt fákat és villanypóznákat csavart ki, több háztetőt lesodort. Az előző, e régióban is keresztülsöprő hurrikán, a Hanna elvonulása előtt megnyitott óvóhelyek most is várták a menedéket keresőket.

A bahamai rádió szerint az Ike komoly károkat okozott a Turks- és Coicos-szigeteken, többen megsérültek, de további részletek nem ismertek.

Riadókészültség, és kitelepítés

A hurrikán szeme közép-európai idő szerint délután 5 órakor 25 kilométerre délnyugatra volt a Great Inagua-szigettől és 205 kilométerre északra a Kubai-félszigeten lévő Guantánamótól. Óránként 22,5 kilométer/óra sebességgel halad nyugati irányban és útvonalából arra lehet következtetni, hogy vasárnap este elhalad Kuba keleti része mellett vagy felett és hétfő délután eléri a szigetország középső részét – jelentette az Egyesült Államok miami székhelyű hurrikán-előrejelző központja.

Kuba keleti részén maximális riadókészültség mellett több százezer ember kitelepítése kezdődött meg.

A kubai polgári védelem vasárnap reggel kiadott rendelete szerint Guantánamo, Santiago de Cuba, Granma, Holguín, Las Tunas és Camagüey tartományokat közvetlenül a védelmi tanács ellenőrzése alá helyezték. Az említett térségekben lefoglalták és a lakosság evakuálásának szolgálatába állították a közlekedési eszközöket – jelentette a kubai televízió.

Egyedül Camagüey tartományban több mint 224 ezer embert kell kimenekíteni, köztük 221 külföldi turistát. Holguín tartományban mintegy 34 ezer személyt már kitelepítettek azokból a veszélyes övezetekből, ahol áradásokra lehet számítani. A kubai meteorológiai szolgálat szerint a tartomány keleti szegletét már vasárnap kiadós eső áztatta és a széllökések erőssége elérte a 120 kilométer/órát. A lakosságot szombaton felszólították arra, hogy tartalékolják az élelmiszerkészleteket. A későbbi evakuálások megkönnyítésére “ciklonriadót” rendeltek el az ország középső részén fekvő Cienfuegos, Sancti Spíritus, Ciego de Ávila, Santa Clara és Matanzas tartományokban is. Havanna tartományban és a kétmilliós fővárosban ugyancsak óvintézkedésekre szólították fel a lakosságot.

A szomszédos Haitin egy korábbi hurrikán, a Hanna több mint ötszáz emberéletet követelt, háromezer épületet romba döntött, és több mint 14 ezret megrongált. Humanitárius szervezetek szombati közlése szerint több mint 650 ezer ember szorul sürgős segítségnyújtásra a karib-tengeri országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik