Nagyvilág

Kétpárti együttműködést ígért McCain

McCain republikánus szenátor csütörtök este, pártja országos konvencióján hivatalosan elfogadta az elnökjelöltséget. Ígérete szerint a kétpárti együttműködés szellemében fogja irányítani az Egyesült Államokat. Ezzel célegyenesbe fordult az amerikai elnökválasztási verseny.

“Újra és újra együtt dolgoztam mindkét párt tagjaival, hogy megoldjuk a problémákat” – hangoztatta McCain a Minnesota állambeli St. Paulban rendezett kongresszus végén. Elmondása szerint ő nem egy párt vagy lobbisták érdekeit szolgálja és nem magáért, hanem a nemzetért dolgozik. Együttműködésre kérte a demokrata párti és független választókat. Obamának pedig azt üzente a 72 éves szenátor, hogy a közöttük levő hatalmas különbségek ellenére több dolog köti össze őket, mint amennyi elválasztja, hiszen mindketten amerikaiak.

Bírálják Palint

Annak kapcsán, hogy általános meglepetésre az ismeretlen, de reformer hírében álló alaszkai kormányzónőt választotta maga mellé a második helyre, kijelentette: “előre figyelmeztetni szeretném a régi, költekező, semmittevő, az ország helyett magát előtérbe toló Washingtont, hogy változás közeleg”.

Mccain és Palin - KÉPGALÉRIA!

McCain és alelnökjelöltje, Palin – KÉPGALÉRIA!

Az amerikai sajtó figyelme továbbra is elsősorban a nagypolitikába néhány napja berobbant Sarah Palinra irányul. Ő az első női alelnökjelölt a Republikánus Párt történetében. A Fox News konzervatív hírcsatorna véleményformáló kommentátora, Bill O’Reilly úgy fogalmazott, Palin már nem egyszerűen politikus, hanem Obamához hasonlóan sztár, új korszakot ígér. Vezető demokrata politikusok viszont élesen bírálták Palint, szerintük beszédében megszépítette saját teljesítményét, eltorzította Obama eredményeit, és támadt, ahelyett, hogy pártja céljairól beszélt volna.

Hajrában a kampány

McCain és Palin a konvenció ünnepi zárása után azonnal Wisconsinba utazott, hogy megkezdjék a hátralevő szokatlanul rövid úgynevezett általános választási kampányt. Az elkövetkező nyolc hétben elnök- és alelnökjelölti viták következnek, a választók több millió dollárnyi reklámot és minden bizonnyal olyan, előre ki nem számítható pillanatokat láthatnak majd, amelyek választói tömegek rokonszenvét dönthetik el.

A CBS televízió hétfő és szerda között végzett felmérése szerint McCain és Obama népszerűsége egyaránt 42 százalékos. A Gallup adatai Obama 49-43 arányú előnyét mutatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik