Nagyvilág

McCain hivatalosan is elnökjelölt

Az amerikai Republikánus Párt St. Paul-i konvencióján hivatalosan jóváhagyta John McCain elnökjelöltségét. A szenátor bin Laden fejét ígérte az amerikai választópolgároknak. Szerdán bemutatkozott a nagypolitikában Sarah Palin alelnökjelölt is, aki „példátlanul macsó” beszédet mondott.

A republikánus küldöttek név szerinti szavazással választották hivatalosan is elnökjelöltnek McCain szenátort. A döntés előtt – a nap nagy eseményeként – Sarah Palin alelnökjelölt mondta el bemutatkozó beszédét a nagypolitikában; a pódiumra lépő kormányzónő percekig tartó taps után kezdhette meg beszédét.

Az amerikai népnek novemberben választania kell azon jelöltek között, akik a változást használják karrierjük előmozdítására, és azok között, akik a karrierjüket használják fel a változás elérésére – mondta Palin. Az alaszkai kormányzónő közvetve a demokrata elnökjelöltet, Barack Obamát támadta, aki a változás jelszavával igyekszik meghódítani a Fehér Házat.

A politikus asszony azt mondta: ő kívülálló, nem tagja a „washingtoni elitnek”, de nem felkészületlen. Az utóbbi napokban őt ért támadások kapcsán közölte: „nem azért megyek Washingtonba, hogy nekik jó véleményük legyen rólam, hanem azért, hogy ennek az országnak a népét szolgáljam”.

Palin erőteljes támadást indított Obama ellen (fotó: MTI)

Palin erőteljes támadást indított Obama ellen. Tekintse meg képgalériánkat! (fotó: MTI)

Azt ígérte, hogy a McCain-Palin adminisztráció az energiafüggőség csökkentésére több olajvezetéket fog lefektetni, több atomerőművet épít majd, a nap-, a szél-, a geotermikus energia, és más alternatív források felé fordul. „Amerikai energiaforrásokra van szükségünk, amelyeket amerikai találékonyság juttat el önökhöz, és amerikai munkások állítanak elő” – fogalmazott.

A CNN hírmagyarázója a bemutatkozás után azt mondta: nőtől nem látott még ilyen „macsó beszédet”.

Megválasztása előtt McCain az ABC televíziónak azt mondta: ő tudja, merre keresse Oszama bin Ladent, s ha elnök lesz, elkapja az al-Kaida terrorszervezet bujkáló vezérét. „Clinton elnök megtehette volna, Bush elnök megtehette volna, én tudom, mit tegyek, és meg is fogom tenni” – mondta.

Ellenfeléről, Barack Obamáról úgy vélekedett, hogy az illinois-i szenátor „nem tudja, hogyan működik a világ vagy egy hadsereg”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik