Nagyvilág

Idősebb Bushsal tárgyalt Orbán

Orbán Viktor európai néppárti alelnökként a republikánusok esélyeiről és a grúz-orosz konfliktusról tárgyalt idősebb George Bush volt amerikai elnökkel.

Orbán Viktor az Európai Néppárt alelnökeként – ő a felelős a transzatlanti kapcsolatokért – érkezett a Republikánus Párt e heti elnökjelölt-állító konvenciójára, annak margóján találkozott a volt elnökkel a Minnesota állambeli St. Paulban. Az amerikai politika esélyein kívül, mert itt mindenkit ez foglalkoztat, az európai politikáról, Oroszországról, a grúz válságról és a közép-európai államok együttműködésének lehetőségéről cseréltünk elsősorban eszmét” – mondta Orbán az egyórás szűk körű megbeszélés után.

A pártelnök kifejtette Bushnak: nagyon határozott, egyértelmű álláspontra van szükség a nyugati világ részéről azzal kapcsolatban, hogy „a 20. század külpolitikai módszerei nem köszönhetnek vissza a 21. században (…) konfliktusokat katonai intervencióval rendezni egy független, demokratikusan megválasztott kormánnyal rendelkező ország ellenében nem lehetséges”. A beszélgetésen szó esett arról, hogy „Közép-Európa komolyan veszi azt a veszélyt, amelyet a mostani orosz külpolitika jelent”.

A Fidesz elnöke azt mondta, a közép-európai államoknak egymással együttműködésben „vezető szerepet kell játszaniuk abban, hogy Európa egységes hangon szólaljon meg (…) mi vagyunk legközelebb ehhez a térséghez, a szintén veszélyeztetett Ukrajna a mi szomszédságunkban van”. Orbán és Bush egyetértett: arra van szükség, hogy a közép-európai térség az Egyesült Államok „jó, kiszámítható együttműködő partnere legyen ennek az új jelenségnek a kezelésében”.

A találkozón szó esett a republikánus elnök-alelnökjelölt párosról is. Orbán Viktor személyes véleménye szerint – s ezt, mint mondta, Bush is osztja – Sarah Palin alelnökjelölt asszonyt semmilyen botrány nem veszi körül, nagyon kiváló jelölt. „Nagyon régen láttam ilyen tehetséges politikust, aki remek vitapartner, nagyon sikeres kormányzó” – mondta a pártelnök. Orbán Viktor úgy érzi, hogy a McCain-Palin páros győzelmi esélyei erősödnek. A republikánusoknak az a nagy előnyük, hogy „a jelöltjük mégis csak egy hős, a szó legősibb értelmében vett nemzeti hős, egy igazi karakter”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik