Nagyvilág

Trópusi viharrá szelídült a Gustav hurrikán

A vihar hétfőn este már trópusi viharrá szelídült, de előtte közvetve hét ember halálát okozta az Egyesült Államokban , és egymillió fogyasztó maradt áram nélkül.

Mind a hét haláleset közlekedési balesetben történt, négyen akkor haltak meg Georgia államban, amikor kocsijuk egy fának csapódott. A vihar korábban a karibi térségben 94 halottat követelt.

Gyengébb volt, mint a Katrina

A helyi idő szerint hétfő esti jelentések szerint New Orleans súlyosabb károk nélkül megúszta a természeti csapást. A város gátjai – amelyeket a 2005-ös Katrina hurrikán rombolása óta még csak részben tudtak újjáépíteni – bírták a terhelést, nem szakadtak át, így a várost megóvták az árvíztől.

A Mexikói-öböl partján végigsöprő kettes erősségű, majd egyes fokozatúra szelídülő szélörvény Louisiana államban házak tetőit szaggatta le, fákat csavart ki és több közút víz alá került. New Orleansban néhol bokáig-térdig érő víz borította el az utcákat, az erős szél átfújta a gátakon a vizet. A várost védő gátaknak lényegében ez volt az első próbájuk a Katrina óta, amely 1600 ember halálát okozta.

Gabriel Knight, egy helyi biztonsági munkás azt mondta, Gustav sokkal gyengébb volt, mint Katrina, “itt voltam, az egy rémálom volt, ez semmi”.

Texas és Arkansas felé távozott

Kétmillió embert menekítettek ki Louisiana parti területeiről a Gustav érkezése előtti napokban, ez volt az Egyesült Államok talán legnagyobb ilyen akciója. Sok szegény, beteg és idős embert buszokkal és vonatokon szállítottak biztonságos helyekre; a környező szövetségi államok szállodáiban helyezték el őket. A térség lakói több száz mérföldekre otthonuktól figyelték az időjárás- és kárjelentéseket. A Gustav által okozott károk felmérése napokig eltarthat, nem tudni, milyen pusztítást végzett a halászfalvakban, valamint az olaj- és gázipari létesítményekben.

A vihar hétfőn este már trópusi viharrá szelídülve folytatta útját Luisiana államon át a szárazföld belseje, Texas és Arkansas államok felé, ahol egyes területekre akár 50 centiméternyi eső zúdulhat.

Ray Nagin, New Orleans polgármestere szerint a várost kedden már megnyithatják, ha bizonyossá válik, hogy minden negyed biztonságos. Az esetleges katasztrófa következményeinek elhárítására a Nemzeti Gárda 14 ezer tagját irányítottak az öböl térségébe. A hadügyminisztérium 50 ezer katonát adott volna, de erre szerencsére nem volt szükség.

A Gustav-veszély elmúltával a hatóságok már a következő fenyegetés, a Hanna hurrikán felé fordítják figyelmüket; a vihar Georgia és Dél-Karolina államokban érhet partot a hét második felében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik