Nagyvilág

Tömeges elbocsátás Lettországban

Lettország miniszterelnöke sok ezer állami alkalmazott elbocsátását, minisztériumok megszüntetését helyezte kilátásba. Ivars Godmanis a szlovéniai Bledben nyilatkozott a Bloomberg hírügynökségnek: 5 százalékot meghaladó létszámcsökkentésről beszélt.

A lett állami szektorban közel 330 ezer ember dolgozik. A létszámleépítést Godmanis az idei és a jövő évi költségvetési deficit csökkentésének szándékával indokolta, megjegyezve, hogy kormányzatának „nagyon keménynek kell lennie”.
A nagy, két számjegyű gazdasági növekedés korszaka véget ért Lettországban, azé a növekedésé, amely Godmanis szavai szerint elsősorban külső forrásokra és igen alacsony adókra támaszkodott.

Lettország gazdasága éves összehasonlításban 0,2 százalékkal bővült a második negyedévben, csikorogva fékezvén a korábbi sebességről: tavaly a második negyedben 10,3 százalékkal, a harmadikban 10,9 százalékkal, a tavalyi utolsó negyedben 8,1 százalékkal, az idei első negyedben is még 3,3 százalékkal nagyobb volt a lett GDP, mint egy évvel korábban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik