Nagyvilág

Kudarcra ítélt a rendkívüli EU-csúcs?

Az EU-csúcsértekezleten nem fog konkrét döntés születni, ráadásul a tagállamok közötti nézetkülönbségek felszínre kerülése gyors sikert jelenthet Oroszország számára, amely a kész tények politikáját alkalmazza a Kaukázusban – boncolgatják a Grúzia elleni orosz katonai akcióra adandó európai választ a földrész vezető lapjai hétfői számukban.

A párizsi Libération szerint a rendkívüli brüsszeli EU-csúcsértekezlet aligha fog konkrét lépéseket tenni, aminek az az oka, hogy az európai államok nincsenek egységes véleményen a választ illetően. Nincs olyan diplomáciai szervük sem, amely olyan súlyt képviselne, mint az amerikai külpolitika. Az európai államok még arra sem képesek, hogy új stratégia partnerséget alakítsanak ki a hatalmas és gazdag Oroszországgal.

Kétélű fegyvernek minősíti a rendkívüli EU-csúcsot a madridi El País. A spanyol újság szerint a tagállamok közötti nézetkülönbségek felszínre kerülése gyors sikert jelent Oroszország számára, amely a kész tények politikáját alkalmazza a Kaukázusban. Az ottani konfliktus azt bizonyítja, hogy az EU-nak új stratégiára van szüksége: az eddigi modell nem más, mint rögtönzések eredménye. Moszkva rendre ügyesen választja ki az alkalomhoz illő tárgyalópartnereket. Brüsszelnek már a grúziai konfliktus nélkül is régen meg kellett volna határoznia a Moszkvával szemben követendő egységes irányvonalát.

Moszkva ismét elővette a húzd meg, ereszd meg elvet – állapítja meg a római La Repubblica. – Előbb Dmitrij Medvegyev elnök szögezte le, hogy Oroszország soha nem fogja felülvizsgálni az Abházia és Dél-Oszétia elismerését jelentő döntését. Mi több, a két szakadár köztársaságnak katonai, gazdasági és humanitárius segítséget is fog nyújtani, amennyiben erre szükség lesz. Majd megszólalt Vlagyimir Putyin kormányfő, hogy mérsékelje a feszültséget. Európának azt üzente: nyugalom, nem kell félni, nem fogjuk korlátozni az energiahordozók szállítását. Az oroszok ugyanis igazából mielőbb be akarják fejezni a vitát Európával, mert ez mindkét félnek előnyére válna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik