Nagyvilág

Kazettás bombák Grúziában?

Egy nemzetközi emberi jogi szervezet hétfői állítása szerint Grúzia elismerte, hogy kazettás bombákat vetett be a déloszét tartomány ellenőrzésének visszaszerzéséért indított támadásban. Az oroszok közben bárkinek nekimennének.

A Human Rights Watch (HRW) közölte, hogy a grúz védelmi minisztériumtól kapott hivatalos levélben Tbiliszi elismerte: M85-ös típusú kazettás lőszert használt a Dél-Oszétiát Oroszországgal összekötő Roki-alagútnál folytatott hadműveletben.

Bonnie Docherty, a HRW katonai részlegének kutatója hétfőn Genfben újságíróknak kijelentette, hogy Oroszország is számos helyen vetett be kazettás bombákat a kaukázusi konfliktus során. Ennek ellenére Moszkva folyamatosan tagadja a vádat.

Nemzetközi jelenlét

Dél-Oszétia határainak biztosítására célszerű lenne nemzetközi rendőri erők jelenléte a határ menti ütközőövezetekben – jelentette ki hétfőn az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Andrej Nyesztyerenko szerint ezt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) mandátuma alapján és az Európai Unió (EU) erőforrásaira támaszkodva lehetne kialakítani, mivel az EU több tagállama is kinyilvánította érdeklődését a lehetőség iránt.

Az orosz hadsereg képes arra, hogy megsemmisítsen bármilyen agresszort, támogassa azt akár az Egyesült Államok, akár Európa – jelentette ki egy orosz tábornok hétfőn, nyilvánvaló utalással Moszkva és Tbiliszi konfliktusára.

Bárkinek nekimennek

Valerij Jevnyevics, az orosz szárazföldi erők parancsnokának helyettese úgy fogalmazott, hogy “a Grúziát békére kényszerítő művelet megmutatta a világnak, hogy bárki legyen a támadó, bírjon akár amerikai vagy európai támogatással, rendelkezünk a szükséges erővel ahhoz, hogy megsemmisítsük, és meg is fogjuk semmisíteni”.

A tábornok egy olyan közös hadgyakorlat alkalmából nyilatkozott, amelyben Oroszország, Kazahsztán és Tádzsikisztán vesz részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik