Nagyvilág

Gustav már az amerikai partoknál

A Gustav hurrikán elérte hétfőn az amerikai partokat a Mexikói-öbölben, a rendkívül erős szelek kísérte eső már egészen a Louisiana állambeli New Orleans közelében jár - jelentette a miami hurrikánfigyelő központ (NHC).

„A vihar széle már a Mississippi deltája alatt van, és halad New Orleans felé a radarok szerint” – mondta a központ egyik meteorológusa. A tájékoztatás szerint 26 kilométert tesz meg egy óra alatt, legerősebb széllökései elérik az óránkénti 185 kilométert.

A jelenleg 3-as fokozatú hurrikán „szeme” közép-európai idő szerint reggel nyolc órakor 270 kilométerre délkeletre volt New Orleanstól. A Gustav helyi idő szerint nem sokkal vasárnap éjfél után érte el az amerikai partokat. Eddig az időpontig csaknem kétmillió ember menekült el előle a szövetségi állam partvidékéről.

New Orleans például a beszámolók szerint vasárnapra valóságos szellemvárossá lett: Ray Nagin polgármester szerint nagyjából tízezren maradtak csak a blues fővárosában. A hurrikánfigyelő központ szerint szerdáig rendkívüli mennyiségű eső esik majd Louisiana, Mississippi, Arkansas és Texas államokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik