Nagyvilág

Beleerősített az OPEC

Augusztusban is - már negyedik egymást követő hónapban - nőtt az OPEC tagországok együttes olajtermelése, napi átlagban 230 ezer hordóval napi 32,82 millió hordóra, elsősorban Irán, Nigéria és Angola bővülő bányászatának köszönhetően, írta hétfőn a Reuters hírügynökség, saját összesítését idézve.

Irak nélkül a 12 kvótakötelezett tagország napi 30,46 millió hordóval termelt augusztusban a júliusi 30,21 millió hordó után a Reuters szerint. A OPEC-központ saját számítása szerint csak 30,14 millió hordó volt a nem kvótakötelezett tagok termelése.

Akárhogyan is, a termelésük megint meghaladta a 29,673 millió hordós hivatalos összkvótát. Irán OPEC-ügyekkel megbízott illetékese szerint lehet, hogy az OPEC felhívással fordul tagországaihoz: térjenek vissza a nekik megállapított kvóta szerinti termeléshez, mivel a világfogyasztás növekedése lassul, és a többletet a vevők tartalékolásra használják.

Az OPEC olajféleségei alapján számított árkosár a múlt hétre 111,20 dolláros hordónkénti árat mutatott, 12 centtel drágábbat, mint a megelőző hétre. Mindazonáltal a szervezet bécsi titkársága azt is közölte hétfőn, hogy pénteken 111,23 dollárra olcsóbbodott a csütörtöki 111,85 dollárról az OPEC-olajok átlagára. Július közepe, az akkori 140 dolláros hordónkénti ár óta az OPEC-olaj mintegy ötödével került kevesebbe a múlt héten.

A kvótákkal kapcsolatos döntésre legközelebb szeptember 9-én, a szervezet miniszteri értekezlete alkalmából kerülhet sor. Elemzők szerint azonban csökkentés elég valószínűtlen. A nagy termelők között számon tartott Irán szakminisztere szerint 100 dollárig még elfogadható az árak lemorzsolódása. A tagországok illetékes tárcavezetői közül többen a termelési szint tartását pártolnák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik