Nagyvilág

Brown: Moszkvának nem tetszik az új világrend

Oroszország a jelek szerint nem tudja elfogadni, hogy kelet-európai országok csatlakoztak és továbbiak csatlakoznának a nyugati szövetségi rendszerhez - írta vasárnap megjelent cikkében a brit kormányfő.

Gordon Brown miniszterelnök a legnagyobb vasárnapi baloldali brit lapban, a The Observerben azt írta: amikor a berlini fal leomlott, mindenki úgy vélte, hogy vége a kelet-nyugati ellenségeskedésnek, és közös értékeken alapuló új világrend jön létre. Ennek részeként tíz kelet-európai ország csatlakozott a NATO-hoz, és továbbiak követnék ezeket.

Oroszország ellenséges fellépése Grúziával szemben azonban arra utal, hogy Moszkva nem békélt meg ezzel az új realitással – írta a brit kormányfő. Brown szerint az orosz agresszió után felmerülő sürgős kérdések egyike az: hogyan lehet világossá tenni Oroszország számára, hogy egyoldalú megközelítése veszélyes és elfogadhatatlan.

A kormányfő szerint senki nem akar új hidegháborút, és senki nem akarja bekeríteni Oroszországot. Brown a vasárnap megjelent cikkben felfedi ugyanakkor: előző nap beszélt Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel és közölte vele, hogy “határozott európai válaszra számíthat”.
A brit vezető szerint fontos, hogy a hétfői brüsszeli EU-csúcson megmutassák Oroszországnak: akciói valós következményekkel járnak.

Brown e következményeket nem részletezte, de azt írta: az orosz fellépés nyomán az EU-nak teljes mértékben felül kell vizsgálnia Oroszországhoz fűződő viszonyát, és a NATO-nak is át kell értékelnie a Moszkvával fenntartott kapcsolatokat. A kormányfő szerint erősíteni kell a segítségnyújtást Grúziának és “más (olyan országoknak), amelyeket orosz agresszió fenyegethet”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik