Nagyvilág

Ötmilliárddal kárpótolják a megszállásért Líbiát az olaszok

Olaszország 25 év alatt ötmilliárd dolláros befektetéssel nyújt kárpótlást Líbiának az 1911 és 1943 közötti gyarmati megszállásáért - jelentette be szombaton a líbiai Bengáziban Silvio Berlusconi olasz kormányfő.

Az olasz miniszterelnök azért látogatott el szombaton Bengáziba, hogy Moammer el-Kadhafi líbiai vezetővel tárgyaljon, s aláírja vele a kárpótlásról szóló szerződést, valamint egy megállapodást az illegális bevándorlás elleni együttműködésről.

A 25 éven át évi 200 millió dolláros olasz befektetések keretében egyebek között autópálya épül a líbiai tengerpart mentén, amely összekötné Líbiát a szomszédos Egyiptommal és Tunéziával. Az olasz kormány támogatásával lakóházak épülnek, líbiai diákok ösztöndíjat kapnak olasz egyetemekre, és nyugdíjat kapnak azok a líbiaiak, akiket a gyarmati időszakban telepített aknák csonkítottak meg.

“A kárpótlási megállapodás negyven év viszályainak vet véget. Ez Olaszország részéről a gyarmati korszakban okozott károk teljes erkölcsi elismerését jelenti” – mondta Berlusconi Bengáziban tartott sajtótájékoztatóján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik