Nagyvilág

Moszkva ésszerűséget vár az EU-tól

Moszkva arra számít, hogy az Európai Unióban az ésszerűség győz az érzelmek felett, s a szervezet a dél-oszétiai konfliktus egyoldalú megítélésétől elszakadva önállóan és objektívan tudja értékelni a történteket és azok okait - mondta pénteken az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Andrej Nyesztyerenko hangsúlyozta: a konfrontáció útja egyik félnek sem előnyös. Kijelentette: Moszkva figyelmezteti a NATO-t, hogy megengedhetetlen nyomást gyakorolni Oroszországra, mert a konfrontációra való törekvés a kontinens stabilitásában visszafordíthatatlan következményekhez vezethet.

“A NATO-nak nincs erkölcsi joga, hogy a nemzetközi kapcsolatok kérdéseiben megítélje más államok lépéseit. Oroszország a NATO-tól kiegyensúlyozottabb megközelítést vár, amely elősegíti a feszültség mielőbbi enyhülését és a grúziai válság rendezését” – mondta a szóvivő.

nem beszélnek

Megszűnnek a diplomáciai kapcsolatok Grúzia és Oroszország között a pénteken elhangzott nyilatkozatok szerint.
“Grúzia a következő napokban visszahívja összes diplomatáját a moszkvai nagykövetségről. A konzuli kapcsolatok fennmaradnak” – közölte Hatuna Joszava, a tbiliszi külügyminisztérium sajtófőnöke. Moszkvában válaszul szintén bejelentették nem hivatalosan a tbiliszi orosz nagykövetség bezárását.

Idő kell

Ugyanakkor hangsúlyozza: Oroszország partnereinek időre van szükségük, hogy kialakítsák álláspontjukat az adott bonyolult kérdésben, s Oroszország nem kényszeríti rá akaratát partnereire.

Megismételte: Abházia és Dél-Oszétia elismerése első sorban az abház és a déloszét nép elleni szisztematikus népirtás megakadályozását szolgálja, s összhangban áll az ENSZ, a nemzetközi jog és a vonatkozó nemzetközi egyezmények normáival.

Kölcsönös segítségnyújtás

Nyesztyerenko bejelentette: az orosz külügyminisztérium az Abháziával és Dél-Oszétiával kötendő együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződés szövegén dolgozik.

A szóvivő leszögezte, hogy a konfliktus rendezésének megvitatása az ENSZ Biztonsági Tanácsában nem lesz lehetséges Abházia és Dél-Oszétia képviselői nélkül, s úgy ítélte meg, hogy a BT előző napi ülésén a nyugati tagállamok kettős normát alkalmaztak e tekintetben is, és akkor is, amikor a nemzetközi jog normáira hivatkoztak, de nem említették meg, hogy azokat hogyan sértették meg Koszovó ügyében.

Felelősség

Az Oroszországgal fenntartott diplomáciai kapcsolatok megszakításáról szóló grúz döntésről azt mondta: a kapcsolatok megszakítása Grúzia választása, s a felelősséget is Tbiliszi viseli érte, Moszkva ugyanis fontosnak tekinti a diplomáciai csatornák fenntartását.

A szóvivő a külügyminisztérium nevében felszólította az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ), hogy mielőbb határozza meg a grúz-déloszét konfliktus térségébe kiküldendő megfigyelői mandátumát, hogy azok mielőbb munkához láthassanak. Hangsúlyozta, hogy Moszkva az EBESZ-tagállamok lehető legszélesebb körű részvételét tartja szükségesnek a misszióban.

Végül Nyesztyerenko azt állította (s ezt nagyra értékelte), hogy a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SOC) csütörtöki csúcsértekezlete aggodalmát kifejezve és a hatpontos orosz-francia rendezési tervet támogatva szolidaritást vállalt Moszkvával a konfliktus ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik