Nagyvilág

Moszkva beveti az olajfegyvert?

Oroszország korlátozhatja nyugatra irányuló olajszállításait már a következő napokban, válaszul az EU szankciófenyegetéseire és a NATO fekete-tengeri akcióira.

Moszkvában olyan értesülések bukkantak fel, hogy orosz olajcégek utasítást kaptak a Kremltől a németországi és lengyelországi olajkivitel csökkentésének előkészítésére. A vezető olajtermelő cég, a Lukoil igazgatóit állítólag “készültségbe helyezték” a hétvégére – állítja a legnagyobb brit konzervatív napilap, a The Daily Telegraph.

A cég vezetését arra utasították, hogy álljanak készen a szállítások leállítására akár már hétfőtől – értesült a lap magas rangú üzleti körökből. Egy ilyen akció egybeesne az EU hétfői rendkívüli csúcsértekezletével, amelyen az Oroszország elleni esetleges szankciók is napirendre kerülhetnek.

Az amerikai és európai adósságpiaci kockázati felárak máris szélsőséges stresszhelyzeti szinteken járnak, és egy újabb olajár-kiugrás megrendítené a pénzpiacot. A Kreml nyilvánvalóan tudatában van annak, hogy milyen rendkívüli befolyása lenne, ha most csapna oda – fogalmaz a brit lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik