Nagyvilág

Karadzic nem válaszolt, vagyis nem tartja magát bűnösnek

Radovan Karadzic nem volt hajlandó válaszolni pénteken a hágai Nemzetközi Törvényszék bírájának azon kérdésére, hogy bűnösnek vallja-e magát. A boszniai Szerb Köztársaság háborús bűnökkel vádolt volt vezetőjének pénteken másodszor kellett megjelennie a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekményekkel foglalkozó hágai törvényszék előtt.

A volt boszniai szerb vezető, akit népirtással, valamint más, háborús, illetve emberiesség ellen elkövetett bűnökkel vádolt meg a délszláv háborúkkal kapcsolatos ügyekben eljáró törvényszék ügyésze, kétségbe vonta a hágai testület eljárásának jogszerűségét, ezért megtagadta a választ a kérdésre.

Az eljárási szabályok alapján a bíró a válasz megtagadását hivatalból úgy volt köteles értelmezni, hogy Karadzic nem vallja magát bűnösnek, és így vádlott helyett, annak nevében pótolta az ilyen értelmű nyilatkozatot.

Nem beszélt (Fotó: MTI)

Nem beszélt (Fotó: MTI)

Karadzicot 13 év bujkálás után július 21-én fogták el Belgrádban, s kilenc nappal később kiadták Hágának. A 27 oldalas vádirat nyolc évvel ezelőtt készült, az exelnököt többek között népirtással vádolják. Nevét leggyakrabban az 1995-ös srebrenicai mészárlással hozzák összefüggésbe.

Karadzic egy hónappal ezelőtt, első hágai szereplésekor azt mondta, hogy csak akkor fog nyilatkozni, ha elkészül a vádirat végleges változata. A vád képviselői a vádirat módosítását helyezték kilátásba, de szerintük az új változat nem tartalmaz majd új pontokat, annál inkább pontosításokat. Karadzic szeretné, ha az egész eljárást megszüntetnék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik