Nagyvilág

Harcra szólít fel a Vatikán

A Vatikán államközi kapcsolatainak vezetője (külügyminisztere), Domique Mamberti pénteken kijelentette, hogy "fel kell venni a harcot a keresztényellenességgel, ugyanolyan elszántsággal, ahogy az iszlámfóbia és az antiszemitizmus elleni harc folyik".

“A vallásszabadság kérdése nagyon időszerű” – vélekedett Mamberti a Közösség és Felszabadulás katolikus mozgalom egy Riminiben tartott tanácskozásán, felidézve “az üldöztetésnek és erőszaknak” azokat a világban történt eseteit, amelyeknek keresztények estek áldozatul.

Példaként Irakot hozta fel, ahol – mint mondta – 2003 előtt körülbelül egymillió keresztény élt. “Mára ezeknek a fele elhagyta az országot” – tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy az iraki keresztények ismételten erőszakos támadások, emberrablások, gyilkosságok célpontjává válnak, és a templomaik ellen számos robbantást követtek el síita vagy szunnita felkelők.

A vatikáni külügyminiszter beszélt a kelet-indiai Orisza államban egy hete zajló hindu-keresztény zavargásokról is, amelyekben legkevesebb tíz ember vesztette már életét, s keresztény vallási helyek tucatjai váltak támadások célpontjává.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik