Nagyvilág

Egész országával elutasíttatná Koszovót Fico

Robert Fico szlovák kormányfő azt szeretné, ha a szlovák társadalom egységesen elutasítaná Koszovó elismerését, igazolva ezzel a szlovák kormány eddigi álláspontját.

Fico pénteken Besztercebányán (Banská Bystrica), a fasisztaellenes Szlovák Nemzeti Felkelés 64. évfordulójára emlékező ünnepség szónokaként beszélt, jelezve azt is, hogy véleménye szerint ily módon “háríthatók el a Szlovákia területi egysége ellen irányuló provokatív” ambíciók.

Fico úgy ítéli meg, hogy a szlovákiai társadalom közakaratát kifejező álláspont a Grúzia függetlenségét és területi egységét szorgalmazó törekvések támogatásának hitelesítéséhez is jól jönne.

Népszavazás?

találkozó?

Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök valószínűleg a jövő hét elején Brüsszelben találkozik és megbeszélést folytat szlovák kollégájával, Robert Ficóval. (MTI)

Megfigyelők szerint nem tudni, hogyan képzeli el Robert Fico a Koszovó önállóságának elvetését igazolni hivatott össznépi álláspont megjelenítését. Elemzők felvetik: csak nem népszavazásra gondol?

Szlovákiai magyar körökben azt is észrevételezik: ugyan miért biztos a szlovák kormányfő abban, hogy az ötmilliós Szlovákia minden állampolgára felsorakozik Koszovó önállósága ellen, amikor a félmilliós lélekszámú magyar közösség legitim politikai képviselete, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) Koszovóval kapcsolatosan csak igen tartózkodó és óvatos megfogalmazásokig ment el.

Egyszersmind – válaszul a szlovák vádaskodásokra – az MKP nem győzi hangoztatni, hogy nincsenek sem autonómiát célzó, sem más, Szlovákia területi egységét veszélyeztető törekvései.

Kórlélektan

A kormányfő kijelentéseit kommentálva Csáky Pál, az MKP elnöke azt mondta: “Robert Fico megnyilvánulásai hovatovább nem a politikai deklarációk, hanem inkább a kórlélektan tárgykörébe sorolhatók.

Történelemhamisító és egyéb torzító állításainak tarthatatlanságáról azonban nagyon nehéz meggyőzni azokat, akik még nem látják, hogy Robert Fico valójában önmagától, a saját kicsiségétől, nem pedig az országában élő kisebbségtől fél, mint ahogy azt gyakran sugallja és egyre gyakrabban hangoztatja is”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik