Nagyvilág

Az alaszkai kormányzónő McCain alelnökjelöltje

Sarah Palin alaszkai kormányzó asszonyt választotta leendő alelnökjelöltjének John McCain, az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltje - erősítette meg a hírt pénteken a McCain-stáb a Fox News közlése szerint.

Palin neve “sötét lóként” csak aznap merült fel McCain lehetséges társaként. Elemzők szerint a 44 éves kormányzó személye nagyban segíthet megnyerni McCainnek azokat a demokrata érzelmű, csalódott nőket, akik Hillary Clinton volt first lady kiesése után nem szívesen támogatják Barack Obamát, a demokrata elnökjelöltet.

McCain pénteken, 72. születésnapján, az ohiói Daytonban, egy választási nagygyűlésen tesz bejelentést döntéséről.

A sajtó és az elemzők még a bejelentés előtt két órával is teljes sötétségben tapogatóztak McCain alelnökjelöltjét illetően. Az arizonai szenátor állítólag már néhány napja meghozta a döntést, amelyet közvetlen környezetén kívül azonban senki nem ismert.

Palin személye meglepetés, hiszen neve eddig fel sem merült a lehetséges alelnökjelöltek között. “Ő lesz McCain társa Washington megreformálásában” – nyilatkozott egy névtelenséget kérő forrás az arizonai szenátor környezetéből.

Sarah Palin kitűnő választásnak bizonyulhat McCain számára, aki ellen az a demokraták legfőbb fegyvere, hogy a népszerűtlen George Bush elnök politikáját vinné tovább. Barack Obama is erre helyezte a hangsúlyt előző esti denveri beszédében, amikor elfogadta az elnökjelöltséget.

Scott Reed republikánus elemző azt mondta: Palin erős konzervatív személyiség, egyben reformátor. Az újságíró végzettségű, protestáns vallású Palin Alaszka történetének legfiatalabb, egyben első női kormányzója. Második helyzést ért el 1984-ben a Miss Alaszka szépségversenyen. Öt gyermeke van. Politikai beállítottsága erőteljesen konzervatív: élesen ellenzi a terhesség-megszakítást, és örökös tagja az országos lőfegyver-lobbynak (NRA).

A Republikánus Párt szeptember 1. és 4. között tartja jelöltállító kongresszusát a Minnesota állambeli St. Paul-Minneapolis testvérvárosban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik