Nagyvilág

Az orosz emberek függetlenségpártiak

Az orosz emberek 71 százaléka támogatja a Grúziától elszakadt Dél-Oszétia és Abházia függetlenségének elismerését - mutatta ki egy szerdán nyilvánosságra hozott moszkvai felmérés.

A VCIOM állami közvélemény-kutató intézet kutatása még azelőtt készült, hogy Dmitrij Medvegyev elnök kedden bejelentette vonatkozó döntését.

Az Urali szövetségi körzetben egyenesen 80 százalék tartotta ezt szükségesnek, míg a legtöbben – 43 százalék – a Távol-keleti szövetségi körzetben nem tudtak válaszolni a kérdésre. A felmérésből az is kiderült, hogy a legtöbben a fiatalok körében támogatták az elismerést: a 18-24 és a 25-34 éves korosztályban 73 százalék, míg a 60 éven felüli korcsoportban 68 százalék foglalt állást az elismerés mellett.

Ugyanakkor a felső fokú végzettségűek körében 76, az alapfokú és be nem fejezett középfokú végzettségűek körében 68 százalék volt az elismerés mellett.

Az országos, reprezentatív felmérés augusztus közepén készült, s 1594 embert kérdeztek meg 140 lakott településen Oroszország 42 különböző területén. Egyéb eredményeit már korábban közzétették, de az Abházia és Dél-Oszétia függetlenségének elismerésére vonatkozó adatokat csak szerdán bocsátották az orosz hírügynökségek rendelkezésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik