Nagyvilág

A karibi térségben pusztít Gustav

Megkezdte pusztítását a karibi térségében kedd este a Gustav névre elkeresztelt hurrikán, amelynek már öt halálos áldozata van Haitin.

A forgószél a szigetország délnyugati részére csapott le. A hurrikán nyomában érkezett heves esőzés miatt keletkezett földcsuszamlás elsodort egy férfit Benet városában. A hatóságok később újabb halálesetekről számoltak be. Ketten annak következtében vesztették életüket, hogy a tomboló szél rájuk döntötte a házukat. Két másik ember akkor halt meg, amikor felrobbant egy épület, amelyben benzint tároltak.

A Gustav várhatóan tetemes anyagi károkat okoz majd a világ egyik legszegényebb országában. Már eddig is épületeket döntött romba, illetve rongált meg súlyosan, villanypóznákat csavart ki. A heves esőzések pedig valószínűleg nagykiterjedésű áradásokat okoznak.

A hurrikán “szeme” kedd este a fővárostól, Port-au-Prince-től 95 kilométerre délnyugatra volt. A Gustav Kuba felé tart, ahol igyekeznek minél felkészültebben várni a hurrikánt. A szigetország délkeleti részéből, ahova várhatóan megérkezik rövidesen a Gustav, máris 20 ezer embert telepítettek ki, köztük külföldi turistákat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik