Nagyvilág

Hazánk nem ismeri el Abháziát és Dél-Oszétiát

Magyarország nem ismeri el Abháziát és Dél-Oszétiát, továbbra is elkötelezett Grúzia területi épsége és szuverenitása iránt - közölte Göncz Kinga külügyminiszter.

Magyarország nem készül arra, hogy elismerje Abháziát és Dél-Oszétiát. Magyarország kezdettől azt mondta, hogy elkötelezett Grúzia területi épsége, nemzetközileg elismert határai, szuverenitása iránt – hangsúlyozta Göncz Kinga.

Magyarország sajnálatosnak tartja, hogy Oroszország elismerte Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét. Ez ugyanis nem szolgálja a térség stabilitását. A kérdést csak tárgyalásos alapon lehet rendezni, erről szól az Európai Unió és Oroszország közötti megállapodás is – jegyezte meg a külügyminiszter.
Magyarország nem számol újabb katonai konfliktussal a térségben – tette hozzá.

Más, mint Koszovó

Arra a kérdésre, hogy a magyar álláspont szerint mi a különbség Koszovó önállóvá válása, valamint Abházia és Dél-Oszétia függetlenedése között, Göncz Kinga azt mondta: egészen más a története az egyik és a másik konfliktusnak. A koszovói függetlenség kikiáltását egy hosszú tárgyalássorozat előzte meg, s ott a nemzetközi közösséggel egyeztetve zajlott a folyamat – hangsúlyozta a miniszter.

Elítélik a lépést

Dmitrij Medvegyev elnök kedden jelentette be, hogy Oroszország elismeri Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét.
Az Európai Unió soros elnöksége elítélte a lépést, az Európai Bizottság szerint a moszkvai döntés kihathat az EU-orosz kapcsolatokra. A NATO és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) is elítélte Abházia és Dél-Oszétia elismerését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik