Nagyvilág

Meg akarták gyilkolni Obamát

Merényletet terveztek Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt várható elnökjelöltje ellen a denveri CBS4 televízió hétfő esti beszámolója szerint.

A híradás szerint legalább négy embert őrizetbe vettek a merényletkísérlettel kapcsolatban, amelyet állítólag csütörtök este hajtottak volna végre, amikor Obama beszédet tart az elnökjelöltség elfogadásakor.

Az egyik gyanúsított azt mondta a hatóságoknak, hogy egy magaslati pontról, 685 méteres távolságból akarták lelőni a szenátort. A CBS4 szerint az egyik állítólagos merénylő, amikor a rendőrségen rákérdeztek, hogy azért érkeztek-e Denverbe, hogy megöljék Obamát, igennel felelt.

Az ügy vasárnap reggel kezdődött, amikor a rendőrség letartóztatott egy 28 éves férfit, Tharin Gartrellt, aki imbolyogva haladt egy bérelt kis teherautóval az úton. A rendőrség két nagy tűzerejű, távcsöves puskát talált a járműben, továbbá egyebek mellett álcaruhát, hordozható adó-vevőket, egy golyóálló mellényt, egy távcsövet és metamfetamint. Az egyik fegyvert – mint kiderült – Kansasból lopták el.

A rendőrök fel akarták keresni Gartrell egy több ügy miatt is körözött társát, aki kiugrott egy hotel hatodik emeletéről. Bokáját törte, de a rendőrök elfogták. Állítólag horogkereszt mintás gyűrűt viselt, feltételezhetően kapcsolatban állt a fehér faj felsőbbrendűségét hirdető szervezetekkel.

Gartrell egy harmadik ismerősét is őrizetbe vették, aki azt mondta, hogy a másik kettő a jelölési beszéd elmondásakor akarta meggyilkolni Obamát. Egy nőt is letartóztattak. A CBS4 beszámolója szerint a Titkos Szolgálat, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), egy másik szövetségi nyomozó szerv, az ATF, valamint a hatóságok közötti terrorizmus elleni akciócsoport (JTTF) is vizsgálja az ügyet. A denveri ügyész kedd délutánra ígért sajtótájékoztatót az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik