Nagyvilág

Észak-Korea újra beindítja atomprogramját

Észak-Korea felfüggesztette atomlétesítményeinek működésképtelenné tételét, sőt fontolóra veszi, hogy helyreállítja a Jongbjon atomerőmű működését, mert az Egyesült Államok megsértette az észak-koreai atomprogramról szóló hatpárti megállapodást - idézte kedden a hivatalos KCNA hírügynökség a külügyminisztérium egyik illetékesének nyilatkozatát.

Az illetékes azzal indokolta az intézkedést, hogy Washington nem vette le Észak-Koreát a terrorizmust támogató országok listájáról, holott ezt kellett volna tennie cserébe az atomlétesítmények üzemen kívül helyezéséért. (Azért fontos Phenjannak lekerülni a terrorizmust támogató országok listájáról, mert akkor nagyobb eséllyel folyamodhatna segélyekért és hitelekért nemzetközi pénzügyi szervezetekhez.)

Az atomlétesítmények működésképtelenné tételének felfüggesztése augusztus 14-én történt, s Phenjan értesítette róla a hatoldalú tárgyalások többi résztvevőjét (Dél-Koreát, az Egyesült Államokat, Japánt, Kínát és Oroszországot) – áll a KCNA jelentésében.

Phenjan június végén nyilvánosságra hozta nukleáris tevékenységeinek listáját. Erre a hatoldalú tárgyalásokon létrejött, 2007. februári megállapodás kötelezte. A megállapodás értelmében az Egyesült Államoknak le kellett volna vennie ezek után Észak-Koreát a terrorizmust támogató országok listájáról, de eddig még nem tette meg, arra hivatkozva, hogy Phenjannak előbb bizonyítania kell a nukleáris tevékenységeiről közzétett lista hitelességét és teljességét. Az Egyesült Államok – illetékeseinek eddigi bejelentései szerint – akkor lesz hajlandó a megállapodásban előírt lépésre, ha létrejön egy kiegészítő megállapodás az észak-koreai nukleáris létesítményekről készített phenjani “bevallás” ellenőrzésének módjáról.

A 2007. februári megállapodás azt írta elő Észak-Koreának, hogy első lépésben “vallja be” minden nukleáris létesítményét, második lépésben tegye működésképtelenné ezeket, majd harmadik lépésben – hosszabb távon – szerelje le őket. A megállapodás többi aláírója vállalta, hogy cserébe energiahordozókat szállít és más gazdasági segélyeket nyújt a távol-keleti kommunista államnak.

végrehajtás jelenlegi, második szakaszában a működésképtelenné tétel lenne a feladat. Ezen az értendő a megállapodás szerint, hogy Észak-Koreának olyan állapotba kell hoznia e létesítményeket, ami legalább egy évre lehetetlenné teszi működésük felújítását. Ri Mjong Bak dél-koreai és Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök közös nyilatkozatban szólította fel hétfőn a hatoldalú tárgyalások részvevőit, hogy működjenek együtt a megállapodás végrehajtásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik