Nagyvilág

Lavrov szerint a hidegháború már rég elmúlt

A hidegháború már régen elmúlt - írta a Newsweek hírmagazin legújabb számában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki szerint ezért "butaság" annak prizmáján át nézni a Dél-Oszétiában történteket.

Azok, akik a dél-oszétiai orosz beavatkozást Csehszlovákia 1968-as inváziójához hasonlítják, nem vesznek tudomást a térség legújabb történelméről, a Szovjetunió összeomlása óta Oroszország által megtett nagy lépésekről. Egyben figyelmen kívül hagyják azt az alapvető tényt, hogy augusztus 8-án az éj leple alatt Grúzia katonai támadást indított, amelyben több száz civil és orosz békefenntartó vesztette életét – írta Lavrov.

A diplomata emlékeztetett arra, hogy Tbiliszi a függetlenség elnyerése után a “Grúzia a grúzoké” jelszóval megszüntette Abházia és Dél-Oszétia autonómiáját, és katonákat küldött Szuhumi és Chinvali elfoglalására. A konfliktusnak tűzszünet vetett véget, és megállapodás született a közös békefenntartó műveletről. Ezt az ENSZ és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) is támogatta, és megfigyelőket küldött a térségbe.

Miheil Szaakasvili grúz elnök a hatalomra jutása, 2004 óta alá akarta ásni ezt a folyamatot, és ebben a hónapban úgy döntött, hogy erőszakkal éri el politikai céljait. A grúz hadvezetés a “Tiszta mező” fedőnevet adta a hadműveletnek, s ez népirtástól bűzlik – írta Lavrov, hozzátéve: amint a grúz vezetők rájöttek, hogy kudarcot vallottak, azonnal magukat állították be áldozatnak.

Szaakasvilit felelősségre kell vonni a bűnökért – hangsúlyozta az orosz külügyminiszter, aki szerint az orosz válasz “célzott, arányos és törvényes” volt, és teljes mértékben megfelelt az ENSZ-alapokmány 51. cikkelyének, amely az önvédelemről szól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik