Nagyvilág

Havel: Oroszországnak nagyhatalmi ambíciói vannak

Történelmi párhuzam vonható a Varsói Szerződés 1968-as csehszlovákiai és Oroszország mostani Grúzia elleni fellépése között - vélte Václav Havel volt cseh köztársasági elnök.

“Úgy vélem, hogy létezik egy sok évszázados orosz probléma. Oroszország nem tudja pontosan hol kezdődik, s hol végződik” – jelentette ki az exállamfő. “Grúzia megtámadása és megszállása nagyon világos hírt ad a mai putyini rendszer jellegéről. Ez sokkal kifinomultabb rendszer, mint amilyen volt Brezsnyev idején a kommunista rendszer, de változatlanul magában hordozza a nagyhatalmi ambíciókat” – fejtette ki véleményét Havel, aki az 1989-es rendszerváltás utáni Csehszlovákia első elnöke volt.

Václav Havel véleménye ellentétes azzal, amit utóda Václav Klaus hangoztat. Klaus szerint ugyanis nem vonható semmiféle párhuzam a mai grúziai és az 1968-as csehszlovákiai események között. Klausnak ugyanakkor meggyőződése, hogy a kaukázusi háborút Grúzia robbantotta ki.

Havel támogatja, hogy amerikai radart telepítsenek Csehországba. Szerinte ennek semmi köze ahhoz, hogy az egykori szovjet befolyást most amerikai befolyással helyettesítenék. Kifejezte reményét, hogy a cseh parlament az amerikai radar telepítését jóváhagyja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik