Nagyvilág

Fehér port kapott McCain

Riadalmat keltett az amerikai republikánus párt berkeiben egy coloradói elítélt, aki fenyegető levelet és fehér port küldött John McCain, a párt várható elnökjelöltjének egyik vidéki kampányirodájához.

Az amerikai média helyi idő szerint csütörtök este arról adott hírt arról, hogy gyanús küldemények érkeztek John McCain két vidéki kampányirodájához. Az egyik boríték helyi idő szerint csütörtök délután érkezett postán a Colorado állambeli Denver egyik külvárosi kampányirodájához. Benne egy fenyegető levél volt és ismeretlen eredetű fehér por.

A helyszínre kiszálltak a Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI szakértői. A denveri kampányiroda négy alkalmazottja orvosi vizsgálaton esett át, további hét alkalmazottat és négy mentőst karanténba zártak. A másik gyanús boríték a demokrata párt manchesteri (New Hampshire) irodájához érkezett. A boríték azért vált gyanússá, mert Denverből küldték, és ugyanúgy kézzel írott cím és címzett volt rajta, mint a denverin.

Az amerikai nyomozószervek órákon belül fényt derítette arra, hogy a denveri irodát egy coloradói börtönben raboskodó elítélt viccelte meg, aki már korábban is küldözgetett fenyegető leveleket. Kiderült az is, hogy a manchesteri küldeménynek semmi köze a denverihez.

A 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadások utáni hetekben lépfene baktériummal fertőzött port tartalmazó levelek érkeztek kongresszusi hivatalokhoz és sajtóirodákhoz. A lépfene-porral való érintkezés után öt ember meghalt. A bűncselekmények miatt gyanúsított amerikai mikrobiológus három hete lett öngyilkos.

Hírügynökségek felhívják a figyelmet arra, hogy Denverben hétfőn kezdődik a demokrata párt konvenciója, amelyen hivatalosan megválasztják a párt elnökjelöltjét, minden bizonnyal Barack Obamát. Nem ez az első incidens a hónapok óta tartó amerikai elnökválasztási kampányban. Tavaly novemberben egy férfi “álpokolgéppel” hat órán át tartott fogva több embert Hillary Clinton elnökjelölt-aspiráns rochesteri irodájában, mielőtt feladta volna magát a rendőrségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik