Nagyvilág

Orosz lapok szerint Moszkva „gödörbe esett”

A grúz-dél-oszét konfliktus azzal fenyeget, hogy komolyan károsítja Oroszországnak az elmúlt 15 évben a nyugati világgal szőtt kapcsolatait – mutatnak rá orosz lapok, ugyanakkor hozzáteszik, hogy a kölcsönös függőségektől átszőtt mai világban nem lehet teljesen elszigetelni egy nagy és természeti kincsekben gazdag országot.

A Nyezaviszimaja Gazeta című újság szerint lassan konkretizálódnak az Oroszország elszigetelésére vonatkozó nyugati fenyegetések. Az Egyesült Államok azzal bünteti Moszkvát dél-oszétiai fellépéséért, hogy a kongresszus elutasítja a Jackson-Vanick kiegészítés törlésére vonatkozó indítványt, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi Oroszország csatlakozását a Kereskedelmi Világszervezethez.

Kanada pedig bejelentette az együttműködés minden vonatkozásának felülvizsgálatát, ezen belül a Shtokman gázmezőről érkező gáz fogadására a Gazprommal közösen építeni tervezett terminál ügyét.

Válaszul a hadászatot erősítik

A Konkurent című lapban azzal kapcsolatban, hogy a NATO felhagy az Oroszországgal való katonai együttműködéssel, az Orosz Tudományos Akadémia egyik vezető munkatársa úgy vélekedett: Oroszország válaszként erősíti a hadászati légierő járőrözését. A kutató hozzátette: az Egyesült Államokhoz való viszony kiéleződése veszélyezteti Moszkvának az amerikai szövetségesekhez – Japánhoz, Ausztráliához és Dél-Koreához – fűződő katonai kapcsolatait is.

A Novaja Gazeta című ellenzéki lap szerint a konfliktus azzal fenyeget, hogy ha nem is rombolja le teljesen, de komolyan károsítja a kapcsolatok azon hálóját, amelyet Oroszország az elmúlt 15 évben szőtt a nyugati világgal. A lap ugyanakkor rámutat: Nyugaton Oroszország elszigeteléséről beszélnek, de a kölcsönös függőségektől átszőtt mai világban nem lehet és nem szabad teljesen elszigetelni egy nagy és természeti kincsekben gazdag országot, sok függ azonban majd attól, hogy hogyan mászik ki a moszkvai vezetés abból a gödörből, amelybe beleesett.

Győztes az, akinek több barátja van

„A háborúkat csak a múltban nyerték meg a csatamezőn, manapság a győztest és a vesztest szavazással állapítják meg, vagyis az a győztes, akinek több barátja van. Oroszország könnyedén elfoglalhatta volna egész Grúziát, Tbiliszit is beleértve, és eltaposhatta volna Miheil Szaakasvili rezsimjét, de nem tette. A Kreml azonban mégsem tudta meggyőzni a világot, hogy célja csupán a béke helyreállítása és Chinvali békés lakosságának védelme volt” – írta a lap.

A Vedomosztyi című üzleti lap mindezzel szemben úgy véli, hogy Oroszország pozíciói erősebbek, mint amilyennek látszanak. Ugyanakkor a kommentátor figyelmeztet: a NATO éles bírálata nyomán Oroszország számára nagy a csábítás, hogy az igazságtalanul megsértett fél pózába vágja magát, és becsapja maga mögött az ajtót.

Hiba lenne azonban a NATO-val való együttműködés beszüntetése, hiszen a szövetség nem egységes, és sok nyugat-európai tagállama nem akar komoly konfliktust Moszkvával, s nem akarja erőltetni Grúzia felvételét a NATO-ba.„Felelős dél-oszétiai politikával Oroszország nem ad majd ürügyet elszigetelése híveinek” – írta a lap, s azon projektek folytatását sürgette, amelyek mutatják, hogy Oroszország a globális világ felelős játékosa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik