Nagyvilág

Lecserélték Karadzic bíráit

Másik bírói csoportra bízták Radovan Karadzic egykori boszniai szerb vezető ügyét a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszéken, mert az ügyészség megváltoztatta azt az álláspontját, hogy az ügyet más vádlottakéval közösen kezeli - adták hírül hágai sajtójelentések csütörtökön.

A hollandiai nagyvárosban működő ENSZ-törvényszék a jövő hét végén hallgatja meg ismét az egy hónapja elfogott vádlottat, akit egyebek között a második világháború utáni legsúlyosabb európai bűncselekmény, a srebrenicai népirtás miatt vonnak felelősségre.

Karadzic a héten maga is kérte főbírájának leváltását, mert úgy ítélte meg, a törvényszéknél lefolytatott korábbi perei miatt Alphonse Orie nem pártatlan. Hágában ugyanakkor csütörtökön tagadták, hogy a cserére a vádlott kérése miatt került volna sor.

Karadzic néhány napja azzal vádolta a holland bírót, hogy mindenképp elítéli majd őt, hogy ezzel is megerősítse a boszniai szerbek ellen hozott korábbi ítéleteket, s igazolja ezek szigorát.
Orie szerepet játszott a boszniai szerb parlament egykori elnöke, Momcilo Krajisnik perében, akit 27 év börtönre ítéltek (Karadzic szerint ártatlanul), s tagja volt annak a bírói tanácsnak, amely elítélte a horvátországi szerb vezetőt, Milan Babicot (aki később a börtönben öngyilkosságot követett el.)

Ugyanakkor ő elnökölt a volt koszovói albán miniszterelnök, Ramush Haradinaj hágai perében, akit a bíróság felmentett.
A hágai perekben nem egy-egy bíró, hanem háromfős bírói tanácsok döntenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik