Nagyvilág

Zentai családja ismét fellebbezne

Ismét az ausztrál felsőbírósághoz akar fellebbezni a Magyarországon háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly családja, ha a perthi bíróság úgy határoz, hogy Zentai kiadható Magyarországnak.

Az ügyben eljáró perthi bíró előreláthatólag szerdán fog dönteni arról, hogy javasolja-e a szövetségi kormánynak a 86 éves állítólagos háborús bűnös kiadását Magyarországnak. Zentait azzal vádolják, hogy 1944-ben többedmagával meggyilkolta az akkor 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot.

„Amennyire értem, van jogorvoslati lehetőség. Legutóbb alkotmányos kifogással éltünk, most teljesen más az érvelés, s hasonló (fellebbezési) jog illeti meg apámat” – mondta Zentai fia, Ernie Steiner a bírósági termen kívül.

A felsőbíróság Zentai egy fellebbezését áprilisban már elutasította: akkor azt vitatta, hogy az ügyét tárgyaló perthi bíróság jogköre kiterjed-e a kiadatási jogvitákra. Ha a bíró úgy ítéli meg, hogy Zentai kiadható Magyarországnak, akkor ajánlását az ügyben a végső szót kimondó Robert McClelland főállamügyésznek továbbítja.

Zentai fia azt állítja, hogy egy embert már elítéltek a gyilkosság miatt, Nagy Lajos hadnagyot, aki pere idején csalárd módon belekeverte apját az ügybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik