Nagyvilág

Már tárgyalják Zentai kiadatási ügyét

A kiadatási kérelemben foglalt vádak ismertetésével hétfőn Perthben megkezdődött az Ausztráliában élő, Magyarországon náci háborús bűnökkel gyanúsított Zentai Károly ügyének tárgyalása.

A tárgyalás előreláthatólag három napig tart. A bíróságnak arról kell döntenie, hogy az ügyben alkalmazható-e az ausztrál kiadatási törvény. Ezt követően Robert McClelland szövetségi főállamügyész határoz arról, hogy kiadják-e Zentait Magyarországnak. Ügyvédje a vádak ismeretében úgy foglalt állást, hogy a törvény nem teszi lehetővé védence kiadatását.

A most 86 éves Zentai Károlyt (Charles Zentai) azzal vádolják, hogy a II. világháború idején, 1944 novemberében súlyosan bántalmazott egy zsidó fiatalembert, aki belehalt sérüléseibe.

Zentai a magyar királyi hadsereg tagja volt, s felismerte Balázs Pétert, aki hozzá hasonlóan budafoki volt. Két bűntársával Balázst katonai egységének laktanyájába vitte és délután 3 órától az esti órákig verték a 18 éves fiatalembert, mert nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot. Állítólag Zentai és két cinkosa ezután a fiatalember testét egy nehezékhez kötötte és a Dunába dobta.

A magyar kormány 2005-ben kérte Zentai kiadatását, az ausztrál szövetségi rendőrség 2005. július 8-án tartóztatta le, később óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Zentai tagadja az ellene felhozott vádakat. Az Ausztráliába 1950-ben kivándorolt Zentai a hetedik helyen szerepel a Simon Wiesenthal Központnak a legkeresettebb náci háborús bűnösökről összeállított tízes listáján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik