Nagyvilág

Francia fekete nap Afganisztánban

Tíz francia katona esett el tálibokkal vívott harcokban az afgán fővárostól nem messze. A francia védelmi minisztérium jelentése szerint heves harcok voltak a francia koalíciós erők és a tálib felkelők között kedden Kabul közelében.

A tűzharcok hétfő délután kezdődtek és kedden folytatódtak. Jelenleg körülbelül 1670 francia katona tartózkodik Afganisztánban. A mostani incidenst megelőzően, eddig összesen 12 francia egyenruhás halt meg Afganisztánban, túlnyomórészük harc közben – írja a CNN honlapján.

Több öngyilkos merénylet is történt hétfő este és kedden. A robbanóanyaggal megrakott teherautók közül sikerült még idejében kilőni kettőt. Mindegyik akció ugyanazon amerikai katonai bázis ellen irányult, egy Khost nevű afgán várostól északra.

Az robbanásoknak körülbelül tíz civil afgán esett áldozatul, további tizenhárom megsérült. Egy tálib szóvivő, Zabiullah Mujahid elmondása szerint tizenöt öngyilkos merénylő géppuskákkal is felfegyverkezve támadta a bázist, ahol komoly veszteségeket okoztak.

Az afgán függetlenség napja miatt a koalíciós erők felső vezetői tartanak a támadásoktól, melyek az utóbbi napokban megszaporodtak Kabul térségében. A biztonsági intézkedéseket megszigorították, fokozott figyelemmel járőröznek a főváros térségében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik