Nagyvilág

Gyurcsánynak nem gond Kína mérete

Kína és Magyarország eltérő arányai nem jelentenek gondot a két ország barátságában - mondta Gyurcsány Ferenc a China Daily című kínai lapnak. Az interjúban üdvözölte Peking egyre hangsúlyosabb nemzetközi szerepvállalását, és nem foglalt állást emberi jogi kérdésekben.

A magyar miniszterelnök az olimpiai játékok alkalmából csütörtök óta tartózkodott a kínai fővárosban, ahol elutazása előtt nyilatkozott az angol nyelven megjelenő napilapnak. A China Daily úgy idézte Gyurcsány Ferencet, hogy a két ország „különböző ligákban” játszik, ám a politikában a barátság nem arról szól, hogy ki a kisebb vagy a nagyobb, hanem arról, hogy a felek egyazon értékeket képviselnek, megértik és segítik egymást.

A különböző országoknak megértést kell tanúsítaniuk egymás iránt. „Nagyon könnyű kívülről ítélkezni azzal kapcsolatban, hogy kinek van igaza és kinek nem. Minden esetben kiderül azonban, hogy a helyzet összetettebb annál, amit korábban gondoltunk. (…) Tisztelnünk kell egymás álláspontját és azt, hogy az egyes országok lakossága miként szeretné élni az életét” – fogalmazott Gyurcsány az olimpia előtt Kínát ért bírálatokkal kapcsolatban.

Gyurcsány Ferenc az interjúban elismerte, hogy Kína igyekszik helyesen kezelni a kihívásokat és a globális kérdéseket, s üdvözölte az ország egyre hangsúlyosabb nemzetközi szerepvállalását. „Néhány ország aggodalommal tekint erre. Én inkább lehetőséget látok olyan új partnerek fellelésére, akikben megvan az erő és a képesség arra, hogy hozzájáruljanak egy harmonikus világhoz” – jegyezte meg.

Az interjúban hangsúlyos szerepet kaptak a májusi szecsuani (Sichuan) természeti katasztrófa után Magyarországon pihenő földrengéskárosult gyermekek, akiknek – az újság szerint – a kelet-európai nyár lehetőséget adott arra, hogy egy időre távol legyenek a pusztítástól. „Az ötven szecsuani gyermek magyarországi üdültetése is a két ország igazi együttműködését tükrözi” – mondta a kormányfő a kínai lapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik