Nagyvilág

Orosz-grúz konfliktus: mást írt alá a két államfő

A Miheil Szaakasvili grúz államfő által aláírt aláírt dokumentum eltér attól, amelyet Moszkvában az orosz és a francia államfő dolgozott ki, ugyanis hiányzik belőle a bevezető rész, amely az egész dokumentum elidegeníthetetlen része - mondta Szergej Lavrov szombaton Szocsiban újságírók előtt.

Az orosz külügyminiszter jelenleg diplomáciai úton igyekeznek tisztázni a kérdést. Lavrov azt hangsúlyozta a sajtónak, hogy Oroszország a biztonsági intézkedések életbe léptetésével párhuzamosan vonja ki csapatait Dél-Oszétiából.

Addig maradnak, amíg kell

A kivonás befejezésének határidejét firtatató kérdésekre Lavrov csak annyit válaszolt: “A kivonás annyi időt vesz igénybe, amennyire szükség van. Ez nem csak tőlünk függ, mert folyamatosan szembe találjuk magunkat a grúz oldalon keletkező problémákkal”.

Lavrov közölte még: Dmitrij Medvegyev elnök utasította az illetékes hatóságokat, hogy kezdjék meg a pótlólagos biztonsági intézkedések bevezetését a hatpontos béketerv megvalósítása érdekében.

Lavrov emellett utalt arra: az orosz-grúz tűzszüneti megállapodás nem szabályozza, hogy az orosz csapatokat mikor és milyen számban kell kivonni a térségből, így azok addig maradnak Grúziában, ameddig kell. A közös békefenntartó kontingensre vonatkozó szerződés pedig nem szab plafont az orosz békefenntartók létszámának, s elsősorban Dél-Oszétiának és Abháziának kell eldöntenie, mely országok békefenntartóit kívánja látni területén. – tette hozzá.

Folyamatosan egyeztetnek

A moszkvai diplomácia vezetője a Fekete-tenger partján fekvő városban az orosz nemzetbiztonsági tanács ülésén vett részt. Az ezt követő sajtótájékoztatóján, amelyet a televízió is közvetített, Lavrov elmondta: Medvegyev utasítása alapján az orosz külügyminisztérium és a védelmi tárca folyamatosan egyeztet az ENSZ, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet illetékeseivel a nemzetközi közvetítők szerepvállalásáról, mindenekelőtt arról a nemzetközi gépezetről, amely – mint fogalmazott – az orosz békefenntartó erők tevékenységét hivatott megerősíteni.

Az Interfax orosz hírügynökség a mondottakat úgy értelmezte, hogy az orosz diplomácia a nemzetközi megfigyelőkről kezdett tárgyalásokat.

A Medvegyev elnök utasítása nyomán kidolgozandó pótlólagos biztonsági intézkedésekről Lavrov kifejtette, azokat a biztonsági övezetben léptetik életbe, hogy “el lehessen kerülni azt, ami augusztus 7-ról 8-ra virradóra történt”. (Azon az éjszakán Grúzia azzal az indokkal, hogy helyreállítja az alkotmányos rendet Dél-Oszétiában, támadást indított szakadár tartománya ellen.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik