Nagyvilág

Atomtámadással fenyegetik az oroszok Lengyelországot

Oroszország atomtámadással fenyegette meg Lengyelországot azt követően, hogy Varsó aláírta a szerződést az amerikai rakétapajzsról.

A hidegháború időszakát idézve Oroszország megfenyegette Lengyelországot – írja a Times online.

Egy vezető orosz tábornok szerint Lengyelország azzal, hogy aláírta az Egyesült Államokkal a rakétapajzsról szóló szerződést, orosz támadásnak tette ki magát – hivatkozik a Reuters péntek esti híre az orosz Interfax hírügynökségre. A vezérkari főnök helyettese, Anatolij Nogovitszin elmondta: egy nukleáris csapás is valószínűsíthető.

A Daily Telegraph szintén idézi Nogovitszin Interfaxnak adott nyilatkozatát. „Lengyelország célponttá tette magát. Ez száz százalékig biztos. Egy olyan célponttá, amelyet támadni kell. Néhány kiemelt célpont lerombolása az első számú prioritás” – idézi a lap a tábornokot.

Lengyelország hosszas tárgyalás – és Moszkva határozott nemtetszésének kinyilvánítása után – csütörtökön írta alá az amerikai rakétapajzs Lengyelországba telepítéséről szóló megállapodást.

Mint Nogovitszin kifejtette, Oroszország képes nukleáris fegyvert bevetni, ha az ország védelme úgy kívánja, olyan ország ellen, amelynek szövetségese atomfegyverrel rendelkezik. Hozzátette: a szerződés aláírásával Lengyelország aktív célponttá vált.

Közben az Egyesült Államok és az Európai unió vezető politikusai folyamatosan egyeztetnek az orosz vezetőkkel, hogy mielőbb békés megoldást találjanak a grúziai helyzetre. Az orosz csapatok folyamatosan nyomulnak a főváros, Tbiliszi felé. Az elmúlt napokban – annak ellenére, hogy Medvegyev elnök úgy nyilatkozott, befejezik az offenzívát – elfoglalták Gori városát, és lebombázták Poti kikötőjét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik