Nagyvilág

72 sérült a német gázmérgezésben

Hetvenkét ember szenvedett gázmérgezést szombaton az észak-rajna-vesztfáliai Mönchengladbachban, egy helyi lakkgyárában történt üzemi baleset következtében - közölte a város szóvivője.

Mint Wolfgang Speen elmondta, üzemi dolgozók, tűzoltók és helyi lakosok széndioxidot lélegeztek be. Tíz embert kórházba szállítottak, hármat közülük előzőleg újra kellett éleszteni. A baleset oka, hogy az üzemben tűz keletkezett, és az oltóberendezés műszaki hibája miatt széndioxid került a levegőbe.

A rendőrség az üzem egy kilométeres körzetében lezárta a területet. A környező lakóházakban élőket felszólították, hogy nyissák ki ablakaikat, és menjenek a felsőbb emeletekre, mert a gáz a talaj közelében marad. Bár a széndioxid nem mérgező, kiszorítja az oxigént, és az emberek, nem jutván levegőhöz, megfulladhatnak.

Noha a műszaki hibát délig elhárították, a szélcsend miatt a gázmérgezés veszélye változatlanul fennáll. A széndioxid “oszlopként” áll a levegőben, ezért a tűzoltók helikoptert vetettek be, amely rotorjával igyekszik a gázt szétoszlatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik