Nagyvilág

Medvegyev: az orosz csapatok maradnak

Dél-Oszétiában helyreállt a biztonság, de az orosz békefenntartók maradnak, hogy garantálják ezt a biztonságot - mondta Dmitrij Medvegyev a német kancellárral tartott találkozója után pénteken Szocsiban.

Az elnök hangsúlyozta: Moszkva Tbiliszitől a francia közvetítéssel kidolgozott rendezési keretelvek mielőbbi írásos elfogadását várja. Angela Merkel a Grúziával kapcsolatos orosz reagálást aránytalannak ítélte, s azt mondta: az úgynevezett befagyasztott konfliktusok megoldására nincs egységes recept.

Közben George Bush amerikai elnök Grúzia megfélemlítésével vádolta Oroszországot, és ismételten támogatásáról biztosította Grúziát.

A texasi szabadságára induló elnök hangsúlyozta, hogy “Amerikának nem érdeke a konfliktusos viszony Oroszországgal, és Oroszországnak sem érdeke a konfliktusos viszony Amerikával”. Hozzátette azonban: “Az utóbbi napokban tett lépéseivel Oroszország rontotta hitelét és a szabad világ nemzeteihez fűződő viszonyát. Az erőszakos fellépés és a megfélemlítés nem elfogadható módja a külpolitikának a XXI. században.”

A grúz erők múlt pénteken támadást indítottak a szakadár déloszét terület központja, Chinvali ellen, s erre válaszul küldött csapatokat Dél-Oszétiába, majd belső grúz területekre is Moszkva, a polgári lakosság és békefenntartói megoltalmazására hivatkozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik