Nagyvilág

Medvegyev békét ígért

Az orosz elnök ígéretet tett a Grúziával kötött tűzszüneti egyezmény aláírására és az orosz csapatok visszavonására. A grúz elnök már aláírta a tűzszünetet, és azt állítja, hogy az orosz csapatok folytatják országa megszállását.

Az orosz elnök tűzszünetre vonatkozó ígéretét a francia elnök hivatala jelentette be, miután Nicolas Sarkozy telefonon beszélt Dmitrij Medvegyevvel. Ez alkalommal az orosz államfő „megerősítette, hogy (grúz kollégája után) ő is alá fogja írni a tűzszüneti megállapodást, és hogy Oroszország lelkiismeretesen tiszteletben fogja tartani az abban foglaltakat, nevezetesen az orosz erők visszavonását célzó pontokat” – hangzik a francia államfői hivatal által kiadott közlemény.

Miheil Szaakasvili szerint ugyanakkor orosz harckocsik tartanak két újabb város, a Dél-Oszétiától délnyugatra fekvő Hasari és Borzsomi felé Grúzia középső részén, folytatva az ország megszállását. A páncélosok felé vonulnak. A szakadár területen az orosz fél jelentős számú katonát és tüzérséget vont össze azóta, hogy augusztus 7-én kitörtek a harcok. Szaakasvili állítását független forrásból nem erősítették meg.

A grúz államfő Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után jelentette be, hogy aláírta azt a tűzszüneti megállapodást, amely véget vet a Grúzia és Oroszország közötti harci cselekményeknek. Egyben élesen bírálta az orosz felet, mert szerinte az orosz hadsereg még mindig megszállva tartja Grúzia területének egy jelentős részét. Rice csatlakozva vendéglátójának a véleményéhez, követelte az orosz csapatok haladéktalan kivonását a kaukázusi országból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik